*Nettavisen* Økonomi.

Eurokrisen forverres etter nedgradering

Foto: (Scanpix)

Frankrike og Østerrike har mistet sin trippel A-vurdering og Standard & Poor's nedgraderte sju andre land.

14.01.12 15:32

Bare Tyskland slapp fra det, siden alle de andre landene i eurosonen enten ble nedgradert eller advart om at utsiktene for deres økonomi blir ansett for negativ.

Da nyheten om nedgraderingen sivet ut fredag ettermiddag, falt euroen til sitt laveste nivå på 16 måneder mot dollaren.

Negative utsikter
Først et par timer etter at nedgraderingen var kunngjort av den franske regjeringen, ble nyheten offentliggjort av Standard & Poor's selv. På ratingbyråets nettside heter det at utsiktene for fransk økonomi er negative. Samtidig går det fram at hele ni europeiske land får nedgradert sin kredittverdighet.

Østerrike mister sin status som et AAA-land, og blir i likhet med Frankrike nedgradert til AA+.

Italias kredittverdighet er nedgradert med ytterligere to hakk, til BBB+. Også Spania, Portugal og Kypros må tåle å ble nedgradert med to hakk. I tillegg er Malta, Slovenia og Slovakia nedgradert.

Sarkozy rammet
Nedgraderingen rammer ikke bare Europas økonomi, men også Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans planer om å bli gjenvalgt til høsten.

Finansminister François Baroin forsøkte fredag kveld å demme opp for virkningene av at Frankrikes kredittverdighet er blitt nedgradert fra toppnivået AAA til AA+.

Til den franske TV-kanalen France 2 holdt han fast ved at det fortsatt er regjeringen som styrer den økonomiske politikken, ikke private ratingbyråer. Han fremholdt også at nedgraderingen ikke betyr flere nedskjæringer på statsbudsjettet, slik mange frykter.

- Dette er ikke gode nyheter, men det er ingen katastrofe, sa Baroin like etter at han hadde sittet i krisemøte med president Nicolas Sarkozy.

Schäuble forsvarer
Også den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble understreker at nedgraderingen ikke bør vektlegges for mye. Fredag kveld sa han at det ikke er noe nytt at det råder stor usikkerhet i eurolandene, og at fransk økonomi er på rett spor.

I Frankrike rammer nedgraderingen landets økonomi i form av høyere renter på statsgjelden. Samtidig kan den gjøre det vanskeligere for Sarkozy å bli gjenvalgt i vårens presidentvalg, ifølge analytikere.

Presidentens politiske motstandere var raskt ute med å bruke saken til å kritisere statslederen. Blant dem var partisekretær i Sosialistpartiet Martine Aubry som mener at Sarkozy vil bli stående som «presidenten for Frankrikes fornedrelse».

EU kritisk
EUs økonomikommissær Olli Rehn kritiserer Standard & Poor's' nedgradering av de ni EU-landene.

- Jeg beklager denne inkonsekvente beslutningen som kommer mens medlemslandene i eurosonen er i ferd med å gå aktivt til verks på alle områder av krisen, sa Rehn.

Sjefen for EUs krisefond, Jean-Claude Juncker, sier at eurosonen er fast bestemt på å forsvare trippel A-ratingen til EUs krisefond EFSF etter nedgraderingen til de ni landene i eurosonen.

- Vi bekrefter vår faste vilje til å opprettholde EFSFs rating, og at vi skal gjøre alt som trengs for å komme gjennom krisen, sa Juncker, som både er statsminister i Luxembourg og også leder krisefondet.

S & P sa i forrige måned at en nedgradering av landene i eurosonen som hadde toppratingen AAA, som Frankrike, kunne få følger også for EFSFs rating.

Juncker understreket at krisefondet har midler nok til å innfri forpliktelsene til Irland og Portugal og eventuelle framtidige programmer.

Analytikerne mener imidlertid at EFSF ikke er sterk nok til å redde større land som Italia og Spania om de skulle trenge hjelp. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.