Gå til sidens hovedinnhold

Euronext vinner kampen om Oslo Børs

Finansdepartementet har bestemt seg, og Nasdaq er i praksis ute av kampen om Oslo Børs. Nå ligger alt til rette for at fransk-nederlandske Euronext blir den nye eieren.

Søndag kveld kunne Nettavisen fortelle at flere sentrale kilder bekreftet at Nasdaq i praksis er ute av kampen om Oslo Børs. Mandag morgen bekreftes dette i pressemelding fra Finansdepartementet.

Teknisk sett får både Euronext og Nasdaq som begge har ligget i kamp om Oslo Børs VPS, tillatelse til å kjøpe børsen. Men ettersom Finansdepartementet dropper kravet om å eie 2/3 av aksjene for å være eier, vinner Euronext. Selskapet har nemlig allerede omtrent 53 prosent av aksjene.

Selskapet har levert et bud på 6,8 milliarder kroner for å sikre seg Oslo Børsen.

Skuffende

– Selv om Finansdepartementet bekrefter at Nasdaq er egnet som eier av Oslo Børs VPS i henhold til lovbestemte krav, er beslutningen om å ikke kreve enhver som søker å oppnå kontroll over Oslo Børs VPS må skaffe seg et flertall på to tredjedeler av aksjene skuffende, sier Nasdaq-sjef Larui Rosendahl i en pressemelding.

Nasdaq sier de hadde håpet å få medhold, ettersom de mener praksisen om å eie to tredjedeler av børsens aksjer for å være eier, er utbredt i Europa.

I Euronext-leiren er det vill jubel over beslutningen.

– Euronext ønsker departementets godkjennelse om å kjøpe opp 100 prosent av Oslo Børs VPS velkommen, og ser frem til å fullføre de neste stegene for å fullføre transaksjonen innen slutten av juni 2019, sier Euronext-sjef Stéphane Boujnah i en melding.

I dag har det fransk-nederlandske selskapet 53,4 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS.

Dette er striden

Tidligere har Finansdepartementet opplyst at de senest 14. mai vil komme med svar til Euronext og Nasdaq som begge har søkt om å få kjøpe Oslo Børs VPS.

De to selskapene har begge lagt inn bud på 158 kroner per aksje, som priser selskapet til rundt 6,8 milliarder kroner.

Finanstilsynet har anbefalt at begge selskapene skal kunne kjøpe. Det betyr at det fransk-nederlandske Euronext er vinner av budkampen – fordi de har krav på å kjøpe aksjer som til sammen med deres egne utgjør over 50 prosent av selskapet.

Derfor har Nasdaq-støttespillere sendt et samlet brev til den avgjørende instansen, der de argumenterer for at departementet bør kreve at den neste eieren klarer å kjøpe minst 2/3 av aksjene.

Skulle disse aksjonærene fått sin vilje, vil det gått i favør Nasdaq – fordi det finnes nok aksjonærer som ikke vil selge til Euronext.

Nå opplyser flere kilder til Nettavisen Økonomi at Nasdaq ikke får viljen sin, og pendelen svinger dermed mot Euronext.

Euronext vinner dermed dette slaget, og står best stilt til å bli den nye eieren av Oslo Børs.

«Euronext har sterk tro på at den unike strategiske og konkurransemessige posisjonen til Oslo Børs VPS, inkludert en globalt ledende posisjon i sjømatderivater og en dypt forankret ekspertise i oljeservice og shipping, vil ytterligere styrke Euronext sin posisjon som den ledende leverandøren av markedsinfrastruktur for finansiering av Europas realøkonomi», skrev Euronext i meldingen da de overleverte bud på aksjer i Oslo Børs VPS.

– Ingen kommentar

Statssekretær for finansminister Siv Jensen, Atle Simonsen (Frp) opplyser i en SMS til Nettavisen at departementet ikke har noen kommentar søndag kveld.

Det har vært en lang og omstendig kamp, med reklameoffensiver med brunost fra amerikanerne, og stadige utspill fra lobbyister og interessegrupper for å vinne kampen om Oslo Børs.

Nettavisen Økonomi har vært i kontakt med selskapet First House som bistår Euronext med mediehåndteringen. De har ikke kommentert saken søndag kveld. Heller ikke Nasdaqs kommunikasjonssjef for Norden, David Augustsson, ønsket å kommentere utviklingen da vi tok kontakt søndag.

Sp: – Skandaløst

Oslo Børs ble privatisert i 2001 etter forslag fra regjeringen Stoltenberg. Staten eier ikke aksjer i børsen. Det har imidlertid vært et ønske fra Senterpartiet å få «nasjonal kontroll» over børsen.

– Vi må ha nasjonal kontroll over norsk økonomi. Regjeringen har ikke villet utrede om dette salget kan gjøre at vi mister kontrollen, sa Liv Signe Navarsete (Sp) i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken