Gå til sidens hovedinnhold

EUs finansministre for retten

EUs finansministre kan bli stilt for EU-domstolen etter at Frankrike og Tyskland fikk bryte stabilitetspakten ustraffet. -Skivebom, mener Nei til EUs leder Sigbjørn Gjelsvik.

– EU-kommisjonen henretter baker for smed når de vil stille EUs finansministre for retten etter at de lot Frankrike og Tyskland slippe unna med brudd på stabilitetspakten. De burde heller tatt et oppgjør med regelverket, sier Nei til EUs leder Sigbjørn Gjelsvik i en pressemelding.

Stabilitetspakten, som ble vedtatt av Det europeiske råd i 1997, forplikter medlemslandene i ØMU til ikke å overstige et budsjettunderskudd på mer enn 3 prosent av bruttonasjonalproduktet. Tyskland og Frankrike vil i 2004 for tredje år på rad bryte vekst- og stabilitetspaktens krav om å holde budsjettunderskuddene under 3 prosent for å stimulere egne økonomier.

Nå vil EU-kommisjonen at domstolen skal avgjøre om EUs finansministre brøt loven da de 25. november 2003 tilsidesatte euroreglene og lot de to EU-stormaktene ustraffet sprenge avtalte budsjettgrenser, melder NTB.

- Kommisjonen prøver å vise at det er likhet for loven i EU. Men vi må ikke glemme at kommisjonen er embetsmenn som i dette tilfellet forsøker å straffe folkevalgte politikere for å utøve politikk, sier Gjelsvik.

Vil ha rask behandling

EU-kommisjonen vil be EU-domstolen innlede en hurtigprosess slik at vedtaket fra finansministrene kan annulleres raskt.

Et rettslig oppgjør kommer dessuten på et svært uheldig tidspunkt, bare uker etter at grunnlovsforhandlingene brøt sammen i Brussel.

Dette kan føre til en dom allerede innen tre til seks måneder, dersom domstolen samtykker.

Frykter svekket euro

EU-kommisjonen vil markere at det er likhet for loven innad i EU, og frykter at hele euroens troverdighet kan bli undergravd om Frankrike og Tyskland slipper unna straff.

Både franske og britiske representanter skal være skeptiske, ifølge lekkasjer. Kritikerne hevder at en rettslig konflikt kan skade euroens troverdighet ytterligere. Også den europeiske sentralbanken skal være skeptisk til en eventuell rettsprosess fordi det kan svekke tilliten til EUs institusjoner.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen