Målet er å sikre at bankene kan håndtere tap og fortsette å låne ut penger og dermed bidra til å stimulere økonomien i de 19 eurolandene. Korona og smittebegrensningstiltak har lagt en demper på den økonomiske aktiviteten.

ESB hadde allerede anbefalt bankene å vente med utbytte til oktober.

For å dempe de negative effektene av koronakrisen, har ESB også lansert en kriseplan for å kjøpe obligasjoner til en verdi av 1,3 billioner euro, rundt 14 billioner – eller 14.000 milliarder – kroner. Bankene i eurosonen har også fått tilgang til ekstremt billige lån, samtidig som kravet om likviditetsreserver, som sikrer betalingsevnen, er redusert.

Les også: USA: Sentralbanken holder styringsrenten uendret

En ESB-studie av bankenes evne til å håndtere økonomisk nedgang, viser at de skal være robuste nok til å håndtere effektene av koronakrisen.

– Sterkere kapitalforhold og likviditetsreserver siden den siste finanskrisen har gjort det mulig for bankene å fortsette å låne ut penger til privatpersoner og bedrifter og dermed stabilisere økonomiene, sier Andrea Enria, som leder ESBs representantskap.

Les også: Med dette enkle trikset tjener du mange tusen kroner på rentestupet: – Så å si gratis penger (+)

– Derfor må bankene nå oppfordres til å bruke denne kapitalen og reservene til å fokusere på denne overordnede oppgaven: å utstede lån, understreker han.

(©NTB)