(TØNSBERG / NETTAVISEN:) I en leid endeleilighet på 40 kvadratmeter litt utenfor Tønsberg sentrum bor Evianne Tollefsjord (36).

Evianne er uføretrygdet og fortvilet over de økte strømprisene. Strømregningen er i ferd med å ta helt knekken på økonomien:

- Den har pleid å ligge på 700-800 kroner. Nå øker jo spotprisen hele tida, og regningen er oppe i 2.000 kroner, og det er mer enn hva jeg klarer. Jeg må på sosialen for å få betalt den neste regningen, forteller hun.

- Har ikke vasket klær på fire uker

De siste ukene har hun tatt kraftige grep for å spare på strømmen, så langt det går.

- Jeg kan jo ikke slå av varmen helt av, da kan vi ikke være her, så jeg har på én panelovn, den andre er skrudd av. Men varmekablene på badet er slått av, så der er det kaldt.

- Hva annet gjør du for å knipe inn?

- Vaskemaskinen har jeg ikke brukt på fire uker. Jeg vasker klær hos kjæresten.

Evianne forteller at hun også kobler ut sikringen når komfyren ikke er i bruk, uten at hun er sikker på at det hjelper. Belysningen holder hun på et minimum:

- Jeg bruker veldig mye telys .

Hun er godt kjent med at oppvarming og varmtvann drar mest strøm.

DEBATT: Strømprisen vi betaler for budsjettforliket

- Folk er sinte og frustrerte

De sterkt økende strømprisene har skapt et voldsomt engasjement. Da Nettavisen etterlyste personlige historier i en Facebook-gruppe mandag, var responsen enorm. Facebook-posten har fått over 500 kommentarer og 1.000 likes, og svært mange forteller at prisene rammer dem hardt økonomisk.

Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» har 248.000 medlemmer - halvparten har strømmet til de siste tre dagene, og over 50.000 har meldt seg inn det siste døgnet, særlig etter at gruppa var omtalt i NRKs Debatten tirsdag kveld - der MDG-politiker Rasmus Hanson tok til orde for kontantutbetaling.

Administrator Frank Salvesen forteller at han må sile ut poster som kan legges ut, fordi pågangen er så stor. En virkelighet som den Evianne Tollefsjord forteller om, er svært vanlig, mener han:

- Fellesnevneren for gruppa er at folk er sinte. De er frustrerte over de skyhøye prisene som de opplever som blodig urettferdig, fordi strøm er en nødvendighet som samfunnet er bygget opp på etter krigen, sier han.

Les også: Ny nettleie i januar: - De som ikke har råd, får ekstraregningen

Salvesen forteller at strømprisene engasjerer og rammer langt flere enn dem som har aller dårligst råd:

- Mange med relativt god økonomi er også inne på sida fordi de opplever dette som veldig urettferdig. Nå har vi hatt korona i snart to år, og så får vi dette på toppen, samtidig som det er varslet renteøkning.

- Så dette gjelder ikke bare Støres sosialhjelp-mottakere lenger. Enslige og minstepensjonister lurer på om det er lurt å ta opp kredittlån for å betale lån og strømregningen. Samboere med små barn, som kanskje har halvannen stilling til sammen, sliter med å få økonomien til å gå opp - det begynner virkelig å bli et samfunnsproblem, sier Salvesen.

Økt pågang hos NAV

Evianne betaler 7.800 kroner i måneden for leiligheten hun leier av Obos. Nav forteller om økt pågang det siste fra folk som sliter med regningene:

- Vi erfarer at noen flere tar kontakt med oss og er bekymret for om de har råd til å dekke strømutgiftene. De som kontakter oss om dette får veiledning om de ordningene vi har for støtte til strømutgiften, sier NAV-direktør Hans Christian Holte til Nettavisen.

Det er langt fra alle som har noe å hente hos NAV, men noen kan få hjelp:

- Det kan for eksempel være økonomisk sosialhjelp hvis man har fått varsel om at strømmen stenges, eller økonomisk rådgivning fra NAV, sier Holte.

Les også: Når ACER får skulda for straumprisane er det faktisk grunn til uro

Vurderer å flytte

Evianne Tollefsjord vurderer å flytte til en leilighet med vedovn, for å kunne kutte ned mer på strømforbruket.

- Jeg gruer meg til januar, da blir det enda verre. Jeg har ikke råd til både husleie og skyhøye strømregninger. Å leie en bolig til 10.000 kroner, med oppvarming inkludert, er snart billigere enn dette. Jeg vil heller finne meg en plass med vedovn eller varmepumpe. Ved er billigere enn strømmen, i hvert fall.

Evianne har et klart budskap til myndighetene:

- De må jo betale strømmen min uansett. Enten må sosialen ta det, eller så må staten ta regningen. Og jeg er ikke den eneste, det er helt for jævlig å høre hvor mange som nesten fryser i hjel av dette. Vi er alle i samme båt, og det skal ikke være sånn i dette landet.