Gå til sidens hovedinnhold

Exits kostymeansvarlig går til anmeldelse etter Finn.no-svindel

Svindler prøvde å cashe inn på suksessen til NRK-serien. Det gikk ikke etter planen. Nå tar Exits kostymeansvarlig et oppgjør med både svindeleren og Finn.no.

TV-serien «Exit» fra NRK har tatt Norge med storm, og seerne har blitt imponert over de fire finansmennenes rådyre biler, hus og ikke minst hovedrollenes klær.

I siste episode tar den ustabile karakteren William med seg rifla på skogstur, og i scenene har han på seg en grønn ullgenser, en såkalt «islandsgenser», som har blitt veldig populær den siste tiden.

Forrige måned ble det lagt ut en annonse på Finn.no, hvor det ble forsøkt å selge genseren som ble brukt under innspillingen til hele 15.000 kroner. Andre «vanlige» gensere i samme kategori ligger ute til rundt 1500 kroner.

Men, genseren er ikke den som ble brukt under innspillingen. Den opprinnelige er nemlig kostymeansvarlig for serien Kjell Nordström sin private, og henger pent hjemme i hans klesskap og skal ikke selges.

Les også: Slik er Exit-husene i virkeligheten

- Din frekke faen

I et innlegg på Facebook gjør Nordström det klinkende klart at ingen av kostymene fra serien er til salgs, og at annonsen på Finn.no er falsk.

«Kjære «svindler»... ja jeg velger å bruke det ordet. Du som lagt ut en annonse på Finn.no hvor du prøvd å selge islandsgenseren (som ble brukt av William i EXIT) for 15000 (!!!) kroner (ikke islandske kroner, men norsk valuta). Som kostymedesigner til EXIT, så har jeg noe å si deg... din frekke faen;


-For det første så selger vi ikke EXIT kostymene. De er godt arkivert på lager.
-For det andre så er den genseren min private (som jeg lånt ut til produksjonen) og den henger pent her hjemme i garderoben og er IKKE til salgs. Jeg (og Morten) bruker den faktisk selv. En favoritt i klesskapet.


-For det tredje så koster en ekte islandsgenser ca 1500 kroner, og dette mønsteret (Riddur) er et velkjent mønster som man kan få gratis, hvis man ønsker å strikke selv.
Mulig du har dårlig råd, mulig du bare er frekk og prøver deg, MEN ikke gjør det igjen. Det finnes andre måter å tjene penger på, enn å lure folk. Neste gang du prøver å svindle folk, så skal du få se vulkanen Nordstrøm eksplodere!»

Til Nettavisen sier Nordström at han mener dette er provoserende for både han selv og produksjonen, og at de ikke har et ønske om å selge kostymene fra serien fordi at de skal holde styr på dem selv.

- Jeg syntes ikke det er morsomt, for det ser ikke bra ut for meg eller produksjonen at vi prøver å tjene penger på kostymene. I tillegg blir jeg forbanna for at noen skal prøve å tjene penger på noe som egentlig er verdt 1500 kroner, sier han.

Les også: «Exit»-leilighet solgt for 26 millioner

Nordström valgte selv å sende en mail til Finn.no for å få oppklart at dette er et svindelforsøk, da han selv sitter med genseren hjemme, og ønsket at de skulle ta tak i saken.

- Problemet er at Finn.no godtar en annonse som er ren svindel uten at de gjør noe med det.

Men, møtet med Finn.no var ikke særlig til hjelp. Annonsen har blitt slettet i etterkant, og Finn.no kan etter personloven ikke oppgi informasjon om den som har lagt ut annonsen. I tillegg forsvarer Finn.no annonsen ved at dette er en annonse som har blitt lagt ut som en spøk, og når noen har tatt kontakt har selger sagt det ikke er genseren fra serien.

Finn.no kan ikke oppgi opplysninger i henhold til personvernloven, men de kan oppgi opplysninger til politiet ved en eventuell anmeldelse. Da ble valget klart for Nordström, som bekrefter til Nettavisen at han har anmeldt Finn.no for medvirkning til svindel.

- Det provoserer meg at Finn.no ikke tar ansvar og sjekker opp om annonser er ekte. Selv når noen reagerer på det så forsvarer de det og gjemmer seg sånn sett bak personvern. I praksis kan da hvem som helst legge ut en annonse som svindel, også er de beskyttet av personvern.

- Uansett om Finn.no påstår at dette er guttestreker eller om det var et seriøst forsøk på å svindle folk for penger, så forandrer ikke det at Finn.no har et ansvar for hva de lar folk legge ut.

Les også: Vippset 20.000 kroner til selger for å sikre seg bruktbåt usett: – Merker at folk har mye penger

Kan ikke manuelt godkjenne alle annonser

Geir Petter Gjefsen, lederen for forbrukertrygghet i Finn.no, bekrefter til Nettavisen at de er kjent med saken, men understreker at denne annonsen er lagt ut som en spøk.

- Selger i denne saken har når de har blitt kontaktet opplyst om at dette ikke er den opprinnelige genseren fra serien, sier Gjefsen.

Likevel er det det at denne annonsen i det hele tatt har blitt publisert det Nordström reagerer mest på. Gjefsen forteller til Nettavisen at når en annonse blir lagt ut på Finn.no, vil den gå igjennom et kontrollsystem før den blir publisert hvor det er lagt inn noen kriterier fra deres retningslinjer.

- Om en annonse blir lagt ut med en høyere pris enn resten er ikke det noe vi nødvendigvis vil plukke opp, det kan variere i markedet. En genser fra «Exit» kan være veldig etterspurt, så om den blir lagt ut til en høy pris er ikke det noe vi vil reagere på, sier han til Nettavisen.

Men med tanke på omfanget av annonser som blir lagt ut hver dag, har de ikke kapasitet til at hver enkelt annonse kan bli sjekket manuelt.

- Det vil være kjøpere sitt ansvar å være oppmerksom på om det de kjøper er ekte.

Les også: Virkeligheten overgår Exit-serien: – En av Norges rikeste tilbød meg én million

Gjefsen understreker at Finn.no ikke ønsker tulle-annonser hos seg. I dette tilfellet var annonsen allerede slettet da den ble rapportert, men sier at de ville stoppet den om den ikke var det.

- Vi oppfordrer alle som ser noe mistenkelig eller opplever noe uønsket på FINN til å si ifra til oss.