*Nettavisen* Økonomi.

ExxonMobil selger sine andeler på norsk sokkel for 4 milliarder dollar, opplyser kilder til Reuters

 

SELGER: Oljeselskapet selger sine andeler på norsk sokkel, tilsvarende 36 milliarder norske kroner. Foto: Illustrasjonsfoto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

ExxonMobil har blitt enige om å selge sine eierandeler på norsk sokkel, sier kilder til nyhetsbyrået Reuters. Dermed avsluttes 50 år på norsk sokkel.

05.09.19 19:39

Tidligere i sommer ble de ansatte i ExxonMobil informert om at en prosess var satt i gang for å selge selskapets eierandeler på norsk sokkel.

Les også: ExxonMobil vil ut av norsk sokkel

- Det er vist interesse for lisensene, og ExxonMobil vokser i andre deler av verden, deriblant i Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik. Vi jobber hele tiden med å rasjonalisere porteføljen, sa selskapets pressekontakt Terje Skauen til Dagens Næringsliv i slutten av juni.

ExxonMobil solgte tilbake i 2017 sine egenopererte felt på norsk sokkel. Nå selger de resten av selskapets virksomhet i Norge.

Vil satse på nye prosjekter

Tre uavhengige kilder opplyser til Reuters at ExxonMobil i løpet av de siste dagene har blitt enige med en kjøper om betingelsene for salget.

Blant selskaper som har vært nevnt som mulige kjøpere, er Equinor, Aker BP, DNO, Lundin Petroleum, Var Energi og det private oppkjøpsfondet Hitech Vision.

ExxonMobil selger seg ut for å satse på skiferolje i USA og nye prosjekter i andre deler av verden, som Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik.

Ifølge Reuters gikk aksjekursen til selskapet opp med 1,7 prosent på New York-børsen etter at nyheten om salget ble kjent.

Selskapet har ikke selv kommentert salget.

Verdens største

ExxonMobil er verdens største uavhengige oljeselskap. Selskapet fikk utdelt den aller første lisensen på norsk sokkel, og har i dag eierinteresser i tjue produserende felt på norsk kontinentalsokkel.

Gjennom sine forgjengerselskapet Exxon og Mobil, gikk oljegiganten inn på norsk sokkel tidlig på 70-tallet. Tidligere Mobil var dessuten kjent for å ha oppdaget og bygget ut det gigantiske Statfjordfeltet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.