Gå til sidens hovedinnhold

Få drømmejobben i 2011

Nytt år gir nye muligheter, og drømmejobben trenger ikke være uoppnåelig. Her får du tipsene foran jobbsøkningen i 2011.

Enten du er under utdanning eller er på jobbjakt er det mye du kan gjøre på veien mot jobben du ønsker deg, melder ANB.

- Er du i en studiesituasjon er det selvfølgelig viktig å oppnå best mulig karakterer. Samtidig er dagens jobbmarked veldig allsidig, og da handler det om å være der ute og virkelig undersøke hva som finnes for deg, sier Unni Høsøien, daglig leder ved Papirbredden karrieresenter i Drammen.

Vær aktiv
Punkt to er å skaffe seg relevant praksis.

- De fleste må gå noen trappetrinn før de får drømmejobben. Da handler det ofte om å komme inn i et firma og starte et løp, sier Høsøien.

Og hun fortsetter: - Arbeidslivet er interessert i kvalitet og stabilitet, og da kan det være riktig å starte i et arbeidsforhold selv om det kanskje ikke er drømmejobben. Da er det viktig å vise til resultater i denne jobben, slik at du kan bruke det som referanse til å komme seg videre. Vi ser også at arbeidsgivere er opptatt av at folk er engasjerte og interesserte. Det kan være alt fra at du er tillitsvalgt, har politiske interesser, går Birkebeiner’n eller noe annet. Det er ikke så viktig hva det er, det betydningsfulle er at du viser at du er aktiv.

Menneskelig kapital
Når du har kommet deg inn i en bedrift eller en organisasjon på vei mot drømmejobben, bør du satse på å by på det lille ekstra, mener Høsøien.

- Den menneskelige kapitalen er utrolig viktig for bedrifter. Det handler om å vise kvalitet i jobben, være pålitelig, bidra litt ekstra – f.eks. med noe på julebordet – være engasjert, skape kontakt og ha humor, sier Høsøien.

Vær personlig
Har du en drømmejobb i sikte, og sitter med søknad og CV, er det viktig at dokumentene framstår som ryddige.

- Det må være lett å få oversikten, og det er også lurt å være litt personlig helt i starten. Skriv tre-fire setninger der du byr litt på deg selv, det handler om å by seg litt fram og bli lagt merke til, sier Høsøien.

Har du kommet gjennom det første nåløyet og er innkalt til intervju, handler det i stor grad om å møte godt forberedt.

- Under intervjuet har du virkelig mulighet til å vise hvem du er, med stemme, kroppsspråk og å vise interesse. Vær deg selv og by på deg selv, sier Høsøien.

Treningsprosess
Hun forteller at mange som oppsøker karrieresenteret ikke helt vet hva som passer for dem.

- Mange er uvant med å sette ord på egne tanker og opplevelser. De er lite kjent med tanker som hvem er jeg? Hva står jeg for? Hva sier andre om meg? Hva liker jeg ved meg selv? Hvilken jobb passer jeg til? Det er en treningsprosess man gjerne kan vekke til live i en situasjon der man skal skaffe seg jobb. Men andre igjen er jo helt bestemt på hva de ønsker seg, forteller Høsøien.

- Har du engasjementet og en innstilling om at «dette vil jeg, dit vil jeg komme!», og dette engasjementet er stort nok, så vil mange også klare det, sier Høsøien. (ANB)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken