Få lyspunkter for folk uten jobb

Arbeidsledigheten her til lands har stått nesten stille det siste året.

27.08.04 11:05

Arbeidsledigheten har ikke blitt vesentlig lavere det siste året, ifølge AKU-undersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå. Tallet på antall arbeidsledige for perioden mai til juli i år er også tilnærmet uendret sammenlignet med de tre foregående månedene.

Den sesongjusterte arbeidsledigheten var 4,5 prosent i juni måned. I mars var tallet 4,3 prosent. I samme tidsrom var arbeidsledigheten i EU- og OECD-landene omtrent uendret på henholdsvis 8,1 og 6,9 prosent.

Til sammen står nå 108.000 nordmenn uten arbeid. Det er bare 3.000 færre enn i juni i fjor, ifølge SSB. I samme periode har den norske arbeidsstyrken vokst med cirka 10.000 til drøyt 2,38 millioner sjeler.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener sysselsettingsveksten er skuffende lav.

- Det er nesten nullvekst i sysselsettingen og null nedgang i ledighetheten. Det viser at vi har et tregt arbeidsmarked, sier han til TV 2 Nettavisen.

Andreassen mener industriens problemer i kriseåret 2002 fortsatt hemmer sysselsettingsutviklingen.

- Det har vært en kraftig utskrelling fra industrien, og noe av det vi ser nå er nok forsinkede effekter av kostnadssjokket i 2002. Det andre er at offentlig sektor er blitt mer effektiv. Det er positivt i det lange løp, men slår negativt ut på sysselsettingen i det korte, påpeker han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag