NEW YORK (Nettavisen): Meta-aksjen stupte på Wall Street ved åpning på torsdag, og var ned hele 26 prosent kort tid etter åpning.

Nedgangen kom etter at Facebook-eieren Meta onsdag ettermiddag leverte dårligere kvartalstall enn forventet.

Les også: - Han er trolig den mest notoriske og ledende vaksinemotstanderen nå

Les også: - Krevde gruppesex fem ganger i uken

Mistet over 200 milliarder dollar i markedsverdi

Totalt hadde Facebook-eieren Meta en aksjenedgang på 26,4 prosent på handelsdagen torsdag, og mistet over 200 milliarder dollar i markedsverdi.

Fallet kommer etter at selskapet la fram en kvartalsrapport som viste økte kostnader, færre brukere og et vesentlig dårligere resultat enn samme periode i 2020.

Markedsverdien til Meta falt med det rundt 240 milliarder dollar, eller godt over 2.000 milliarder kroner, ifølge AP. Det tilsvarer omtrent en firedel av selskapets børsverdi før handelsdagen.

Meta dro med seg deler av sine kollegaer innen teknologi- og it-sektoren. Amazon var ned 7,8 prosent ved børsstengingen, og Spotify raste ned 16,8 prosent.

Investorene ned på bakken

– De skuffende inntektene til Meta og musikkstrømmetjenesten Spotify – som har rapportert et kvartalsvis tap og anslått lavere fortjeneste i den kommende inntjeningsperioden – har brakt investorene ned på bakken med et smell, mener analytiker Craig Erlam ved handelsplattformen OANDA.

Analytiker ved Briefing.com, Patrick O'Hare, mener Meta-stupet vitner om at bærekraften til selskapenes evne til å hente seg inn igjen etter tap burde tas med en klype salt.

Nedgang

Alle tre hovedindeksene i USA endte med nedgang torsdag. Nasdaq var ned 3,7 prosent, mens Dow Jones var ned 1,5 prosent og S&P 500 var ned 2,4 prosent.

Også det norske oljefondet kan ha blitt påvirket, skriver E24. Oljefondet eier aksjer i Meta, og kan ha et papirtap på 20 milliarder som følge av nedgangen.

Eksperter: Facebook kan ha nådd toppen

Da Meta la fram resultatet for fjorårets siste tre måneder på onsdag, ble det klart at markedet og analytikerne har overvurdert selskapet.

Les også: Vaksinemotstander (38) skaper massiv debatt: - Jeg vil dø fri

Aksjekursen falt onsdag med over 22 prosent etter at rapporten viste kraftige kostnadsøkninger og et langt dårligere resultat enn året før. For første gang noensinne minsket dessuten daglige brukere sammenlignet med kvartalet før.

– Mark Zuckerbergs store hodepine nå er hvordan han skal få tilbake brukerne, sier Carl-Henrik Söderberg, analytiker i den svenske interesseorganisasjonen Aktiesparerna.

Rapporten ble lagt fram i en periode med mye uro på verdens børser. Selskaper som leverer greie rapporter, men ikke så bra som forventet, risikerer å bli hardt straffet.

Utfordres av Tiktok

– Det er dette som er bakgrunnen for reaksjonene som fulgte kvartalsrapporten, sier Johan Hagbarth, analytiker i banken SEB, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kvartalsrapporten viste et resultat på 10,3 milliarder dollar, noe som er nesten 1 milliard lavere enn samme kvartal i fjor. Samtidig var kostnadene steget med 38 prosent. På et år har antall ansatte økt med 23 prosent, til nesten 32.000.

Meta ser samtidig ut til å miste markedsandeler til andre plattformer, som kinesiske Tiktok.

Les også: Reagerer på at Støre bryter meteren: - Hvorfor skal vi andre gjøre det?

Ifølge Hagbarth kom neppe Tiktoks framgang overraskende på markedene. Men han mener at utviklingen går fortere enn ventet, noe som er bekymringsfullt.

Da Facebook kjøpte Instagram i 2012, sikret selskapet seg millioner av nye brukere. Denne gangen er det umulig å kjøpe Tiktok, men Meta vil muligens forsøke å kjøpe andre selskaper for å ta opp kampen, mener Söderberg.

Færre brukerdata

Tiktok er imidlertid ikke den eneste bekymringen for Meta. I våres innførte Apple en ny funksjon som innebærer at brukerne får velge om appene på telefonen skal kunne spore deres brukerdata eller ikke.

Endringen begrenser teknologigigantenes mulighet til å samle inn data fra brukerne uten samtykke for så å bruke informasjonen til å målrette reklame mot den enkelte bruker.

Les også: Alphabet nesten doblet årsresultatet

Meta beskriver det som en kraftig motvind for virksomheten.

– Det er interessant av vi nå tydelig ser virkningen på Facebook, sier Carl-Henrik Söderberg.

Les også: Spotifys markedsverdi er halvert på ett år - Neil Young dro giganten helt til bunns

Nedover for Twitter og Snap

Den svake kvartalsrapporten fikk selskapets verdi til å rase med over 1.700 milliarder i løpet av noen timer. Fallet dro også med seg andre selskaper som er avhengig av annonseinntekter på sine sosiale plattformer, som Twitter, Pinterest og Snap.

Söderberg tror det kommer flere spredningseffekter.

– Facebook har levd litt i den beste av alle verdener i lang tid og tjent veldig mye penger. Men man må ikke glemme at de tross sin størrelse også har konkurranse, sier han,

Til nå har investorene regnet med fortsatt vekst for Meta, noe som har bidratt til den høye verdivurderingen.

– Det ligger et håp om framtidig positiv innbakt i verdivurderingen. Det vi ser nå, er en frykt for at selskapet har nådd sin topp. Har vi sett det beste nå? spør Söderberg.