NEW YORK (Nettavisen): Facebook hadde store problemer mandag, og var nede i store deler av verden i godt over seks timer. Det samme gjaldt Instagram, Facebook Messenger og WhatsApp - som alle eies av Facebook.

Problemene startet rundt klokken 17 norsk tid og først ved midnatt begynte brukerne å få tilbake normal tilgang.

– Vi har jobbet hardt for å gjenopprette tilgangen til våre apper og tjenester, og vi er glade for å kunne si at de nå er på vei til å fungere igjen, skriver Facebook på Twitter klokken 0.33 natt til tirsdag.

Det var et mislykket forsøk på å konfigurere Facebooks rutere som førte til at selskapets apper var ned i seks timer mandag kveld.

– Feilen hadde store konsekvenser for hvordan våre datasentre kommuniserer, noe som førte til full stans, skriver selskapet i en pressemelding sent mandag kveld lokal tid.

Les også: Skikkelig opptur: Nå slår koronasmittens «mystiske syklus» til

– Vi beklager oppriktig til alle som er berørt av driftsstansen Facebook-drevne tjenester opplever for øyeblikket. Vi opplever nettverksproblemer, og det jobbes med så raskt som mulig med å feilsøke og gjenopprette så raskt som mulig, skrev teknisk sjef i Facebook, Mike Schroepfer på Twitter tidligere mandag.

- Jeg tror vi aldri noensinne har sett et slikt brudd for et stort internettselskap, sier Doug Madory, som er direktør for internett analyse i selskapet Kentik, til CNN.

Han presiserer at for veldig mange mennesker «så er Facebook selve internett».

Facebook har i dag rundt 2,9 milliarder brukere.

- Nøkkelkortene fungerte ikke

En journalist i New York Times skriver på Twitter at flere Facebook-ansatte ikke kom seg inn på kontorene på mandag, fordi nøkkelkortene ikke fungerer.

- Jeg snakket nettopp med noen som jobber for Facebook som forteller hvordan flere ansatte ikke kom seg inn i bygningene i dag morges for å begynne å evaluere omfanget av nedetiden fordi nøkkelkortene deres ikke fungerte på inngangsdørene, skriver teknologi-journalisten Sheera Frenkel på Twitter.

Marerittdag på Wall Street

Samtidig hadde Facebook også en marerittdag på Wall Street.

Les også: - Dette er mareritt-scenariet om Trump skulle bli president igjen i 2025

Ifølge CNBC var Facebook-aksjen ned hele 5,6 prosent mandag kveld, mye takket være en varsler som på søndag sto frem på amerikansk TV og fortalte at «Facebook velger profitt framfor trygghet». Til slutt endte Facebook-aksjen ned 4,9 prosent.

Bloomberg skriver at seks milliarder dollar av Facebook-sjefen Mark Zuckerbergs verdier i selskapet dermed ble skrellet bort på få timer på mandag. Beløpet tilsvarer 51,4 milliarder norske kroner.

Totalt var teknologitunge Nasdaq ned 2,1 prosent på Wall Street mandag.

PS! Saken fortsetter under.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

- Facebook gikk fra vondt til verre

- Uken til Facebook gikk nettopp fra vondt til verre, skriver CNN som også omtaler varslersaken som ble kjent på søndag.

Les også: Ekspert fnyser av forklaringen til Facebook

Frances Haugen, en 37 år gammel IT-spesialist fra Iowa som også har jobbet for Google og Pinterest, sa i et intervju med CBS' 60 Minutes søndag at Facebook er mye verre enn noe hun har sett før.

Les også: Facebook-varsler med sterke beskyldninger på «60 minutes»

– Stadig vekk viser Facebook at de velger profitt framfor trygghet. De subsidierer og betaler for sin profitt med vår trygghet, sa Haugen. Hun mener at Facebook må reguleres.

– Den versjonen av Facebook som eksisterer i dag, river våre samfunn i stykker og bidrar til etnisk vold over hele verden, sier hun.

Se litt av intervjuet her:

Storm

Stormen har rast rundt Facebook siden Haugen anonymt lekket dokumenter til Kongressen og Wall Street Journal som viste hvordan Facebook visste at produktene deres, blant annet Instagram, skader unge jenter, særlig i forhold til kropp.

Les også: Donald Trump er rasende: Slik reagerer Erna Solberg på de sjokkerende bildene

På 60 Minutes forklarte hun hvordan Facebook justerer sine algoritmer for å utløse reaksjoner, og sier at deres egen forskning viser at det er lettere å utløse hat enn andre følelser.

De forstår at om de endrer algoritmene i tryggere retning, vil folk bruke mindre tid på nettstedet og klikke mindre på reklamene, slik at de tjener mindre penger, sa hun.

Facebook avviser

Hun sa at Facebook under valget i fjor innså hvilken fare et slikt innhold utgjør, og derfor innførte sikkerhetssystemer. Men så snart valget var over, gikk de tilbake til slik det var.

– De prioriterer vekst over trygghet. For meg virker det som et svik mot demokratiet, sa hun.

Visepresident i Facebook, Nick Clegg, kaller anklagene villedende og avviser at Facebooks egen forskning advarte mot at Instagram er skadelig for unge jenter

Selv om Haugen ikke trekker en direkte tråd mellom Facebook og stormingen av Kongressen 6. januar, sa Clegg at også en slik kobling er latterlig.