Gå til sidens hovedinnhold

Facebook sparket 52 ansatte for misbruk av persondata

Primært hadde de ansatte misbrukt data for å hente ut opplysninger om kvinner de var interessert i.

I 2014 og 2015 sparket Facebook 52 ansatte som hadde misbrukt persondata til eget bruk. Dette kommer fram i en ny bok "An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination" som Business Insider har fått en forhåndskopi av.

Ifølge forfatterne var det ingen måte å kontrollere eller stoppe ansatte fra å misbruke tilgangen de hadde til persondataen. Alt lå på velviljen til hver ansatt.

De fleste ingeniørene som misbrukte tilgangen gjorde det for å få informasjon om kvinner de var interesserte i.

Ingeniørene hadde misbrukt tilgangen nesten hver måned. I 2015 hadde mer enn 16.000 ansatte tilgang til brukernes data.

I et av tilfellene hadde en mannlig ingeniør hos Facebook vært på ferie med en kvinne i Europa. De hadde kranglet og kvinnen hadde forlatt hotellrommet de delte.

Da hadde mannen tatt i bruk Facebooks data for å lokalisere kvinnen og konfrontere henne. Han fant ut at hun var på et annet hotell.

Les også: BCC-familie skjulte jente fra politiet for å hindre incest-etterforskning

En annen ingeniør brukte sin tilgang til å grave opp informasjon om en kvinne han hadde vært på et stevnemøte med. Kvinnen hadde sluttet å svare på meldingene hans.

I selskapets systemer hadde ingeniøren tilgang til flere år med private samtaler hun hadde med sitt nettverk, eventer hun hadde deltatt på og bilder hun hadde lastet opp. Ingeniøren kunne til og med se bilder hun hadde slettet. Gjennom Facebook-appen kunne han se lokasjonen hennes i sanntid.

Facebook sa til Business Insider at de har implementert flere tiltak etter 2015 for å hindre misbruk.

- Vi har alltid hatt nulltoleranse for misbruk og har sparket hver eneste ansatt som har blitt tatt i å bruke tilgangen sin på en upassende måte. Siden 2015 har vi fortsatt å styrke vår trening av ansatte, våre metoder for gjenkjenning av misbruk og forebygging.

Ingeniører har behov for tilgang til persondata for å videreutvikle tjenestene til selskapet. Facebook informerte om at de jobber med å redusere det behovet.

New York Times skriver i en anmeldelse at boken med over 400 intervjuer bekrefter alle dine verste mistanker og kaller den "The Ultimate Takedown".

Les også:Antall svindelforsøk og cyberangrep øker: – Nordmenn er ikke bekymret for dataangrep