Konspiratorikeren Alex Jones fra Infowars.com, provokatøren Milo Yiannopoulos og ekstremisten Louis Farrakhan hadde millioner av følgere på Facebook og spredte sine omdiskuterte og ytterligående budskap. Nå er det over.

Etter å ha skapt store overskrifter etter de er blitt utestengt på Twitter og YouTube, har også nå Facebook satt ned foten.

– Vi har alltid kastet ut individer og organisasjoner som promoterer vold og hat, uavhengig av politisk ideologi, sa en talsmann for Facebook.

Selskapet henviste til deres retningslinjer for «farlige individer og organisasjoner».

Utestengelsen gjelder alle selskapets plattformer, også Instagram, som eies av Facebook.

Høster kritikk

Selskapet høster kritikk for å ha fortalt journalister og kommet med uttalelser før de iverksatte utestengelsene. Flere aviser har påpekt at dette dermed anses for å være et PR-initiativ fra Facebook, som over tid har slitt med renommé.

Dette fikk enkelte spesielle utfall. Eksempelvis var Alex Jones live på Facebook og kommenterte at han ble utestengt fra Facebook. (Se under)

Debatten i sosiale medier handler også om Facebook bør være en aktør som tar side i denne typen spørsmål, eller om det skal være en åpen plattform for alle - uavhengig av syn, teorier og holdninger.

Infowars

Infowars.com er en kjent ytre høyre side med mye konspirasjonsstoff. Alex Jones er frontfiguren for siden. Facebook har fjernet all supporter-sider av Infowars og alt innhold som har med deres nettside å gjøre.

Han er mest kjent for å spre konspirasjonsteorier, og hatt en rekke omdiskuterte uttalelser. Blant annet har han hevdet at massakren ved Sandy Hook var oppsatt, som et skuespill. Han ble midlertidig kastet ut fra Facebook i fjor, og er permanent utestengt fra Twitter.

Yiannopoulos som tidligere har vært redaktør hos Breitbart News, en stor ytre-høyre nettside i USA, har tidligere blitt utestengt hos Twitter.

Andre som er blitt utestengt er Laura Loomer og Paul Joseph Watson. Begge fra ytre høyre fløy.

Watson mener president Donald Trump bør gjøre grep mot den sosiale medier-giganten.

– Forhåpentligvis vil flere konservative støtte oss som er blitt kastet ut, vel vitende om at de er de neste til å bli utestengt om vi ikke får Trump til å ta grep, skrev Watson på Twitter.

Louis Farrakhan

Farrakhan er leder for organisasjonen «Nation of Islam». Han har flere ganger sammenlignet jøder med dyr og bakterier. Han har forsvart seg med at:

– Hvis det er sannheten, er det ikke anti-semitisk, fortalte han i en Instagram-video.