Gå til sidens hovedinnhold

Facebooks hemmelige nettverk avslørt - slik skiller de mellom eliten og vanlige folk

Høyprofilerte brukere slipper unna Facebooks reglement.

Interne Facebook-dokumenter viser at høyprofilerte brukere ikke er underlagt nettstedets regler på samme måte som vi andre er.

Brukere som har nyhetsverdi, er innflytelsesrike, populære eller er forbundet med «PR-risiko» for selskapet, får lov til å tillate seg det som ellers er ulovlige ting for «vanlige» folk på plattformen uten å bli irettesatt eller utestengt, melder Wall Street Journal.

Tillot nakenbilde

Facebook bruker systemet «XCheck», eller cross-check, for å frita høyprofilerte brukere fra moderering som ellers ville ramme den vanlige mannen i gata. Eksempler på brukere som kan tillate seg mer enn andre, er tidligere president Donald Trump og den brasilianske fotballstjernen Neymar.

Les også: Går hardt ut mot datomerking på norske dagligvarer: – Dette holder ikke

XCheck skal blant annet ha forhindret moderatorene i å slette et innlegg fra Neymar der han postet skjermbilder fra en WhatsApp-chat han hadde med en kvinne som anklaget ham for voldtekt. Skjermbildene inneholdt nakenbilder av kvinnen.

Hadde normale brukere lagt ut tilsvarende materiale som fotballspilleren ville Facebooks moderatorer slettet innlegget.

Unngå negativ omtale

En annen svakhet ved systemet være at de fleste ansatte i Facebook kan tilføye kontoer til XCheck uten å journalføre hvem de legger til eller hvorfor de gjorde det.

En av årsakene til at Facebook opererer med et system som dette er at de ønsker å unngå negativ PR, skriver Wall Street Journal.

Da systemet for å unngå negativ PR medførte at de fikk negativ PR, sa Facebook at de ønsker å bli kvitt systemet og at de har lagt frem en plan for å begrense antall ansatte som kan føye til nye brukere i XCheck.

Personen som har levert de avslørende dokumentene til den amerikanske avisen, har bedt om føderal beskyttelse som varsler. Dokumentene skal overleveres til det føderale tilsynsapparatet Securities and Exchange Commission og Kongressen hvor det vil bli nærmere gransket.

Les også: Nina Jensen om norsk oljekutt: - Det kommer til å ta tid, være smertefullt og kostbart