*Nettavisen* Økonomi.

Færre norske pirater

Vi laster ned færre ulovlige filer fra internett. Men nedgangen til tross, Norge er fremdelses dårligst i Norden.

18.05.05 12:26

En ny undersøkelse i regi av Business Software Alliance, BSA, om ulovlig installert programvare viser at piratkopieringsraten i Europa, Midt-Østen og Afrika nå har gått ned fra 41 prosent til 39 prosent.

Bak resten
Den norske piratkopieringsraten er nå nede i 31 prosent mot 35 prosent i år 2000. Til tross for den positive utviklingen ligger vi altså fremdeles bak våre nordiske naboer.

I Sverige er andelen nå 26 prosent, i Danmark 27 prosent og i Finland 29 prosent.

Piratkopiering er på vei ned i alle de nordiske landene i løpet av de siste årene, noe som forklares med at en godt utviklet IT-infrastruktur fremmer en respekt for verdien av opphavsrettigheter og de fordeler lovlig programvare medfører.

87 land
- Det er positivt at det langsiktige arbeidet med å begrense piratkopiering vinner frem. Kunnskap og forståelse om at ingen er tjent med å bruke piratkopiert programvare står helt sentralt i vårt arbeid. Men til tross for den positive utviklingen, ser vi dessverre at det fortsatt er mange som bryter loven på dette området, sier Eilert Hanoa, formann i BSA Norge.

Piratrapporten er bestilt av BSA og dekker 87 land verden over.

3/4 ulovlig
I mer enn halvparten av landene i undersøkelsen var piratkopieringsraten over 60 prosent, og i 24 land overskred den hele 75 prosent. Tallene viser at det er økt tilgjengelighet til ulisensiert programvare på internett.

Undersøkelsen i sin helhet er tilgjengelig på www.bsa.org/globalstudy

Annonsebilag