I et intervju med Klassekampen sier Støre at han føler politisk slektskap til flere partier, også et parti som setter klima og miljø høyt på dagsordenen. Han viser til at det etter kommunevalget ligger an til at flere storbyer vil bli styrt av Ap og Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Det viser at å velge høyresiden er en selvmotsigelse som nesten aldri skjer for MDG, sier Støre til avisen.

Signalene skaper uro i fagbevegelsen.

– Skal vi gå inn i diskusjoner, uansett hva slags regjering vi skal ha fremover, så må vi ha en regjering som snakker om utvikling av industrien, ikke om avvikling av industrien, sier Frode Alfheim i Industri Energi til NRK. Han understreker fagforbundets politiske avhengighet, men advarer likefullt mot MDG.

Les også: Greta Thunberg: - En dødssliten, naken og ubeskyttet sjel på en altfor stor scene


– Det er det jeg har advart mot når det gjelder Miljøpartiet De Grønne og deres mulige regjeringsdeltakelse. Vi kan ikke starte da med å si at vi skal legge ned arbeidsplasser, sier Alfheim.

Ap-topper vil velge MDG

Arbeiderpartiet har landsstyremøte tirsdag og onsdag denne uken. Etter kommunevalget har flere i toppen av partiet tatt til orde for at Ap bør søke regjeringsmakt med MDG ved stortingsvalget om to år. Dette gjelder blant annet tidligere nestleder Helga Pedersen, byrådsleder Raymond Johansen i Oslo og energi- og miljøpolitisk talsmann Espen Barth Eide.

Les også: Lan Marie Berg sa oljelobbyen er redde - nå får hun svar på tiltale

– Noen spekulerer i om det er mer å hente i å fortsette som før. Mitt svar er kategorisk: Det går ikke. Dette er vår tids viktigste sak. Ap tar vår tids viktigste sak, sier Støre om klima som viktigste sak før valget i 2021.

Han viser til at Arbeiderpartiet, med sitt forhold til fagbevegelsen, er best posisjonert til å ta diskusjonene som vil komme.

(©NTB)