Gå til sidens hovedinnhold

«Faktasjekk»: Finnes selskapet som Exit-Adam hamstrer aksjer i?

Karakteren Adam Veile blir fristet når han hører om en storfusjon i oppdrettsnæringen som skal gjøre et norsk selskap verdensledende. Høres det kjent ut?

Gigantsuksessen Exit er endelig tilbake. I snitt så 1,5 millioner seere hver episode av det har blitt en av NRKs mest populære serier noensinne.

I første sesong av serien, sendt høsten 2019, stiftet vi bekjentskap med de fire finansakrobatene Adam, Henrik, Jeppe og William og deres utsvevende, nyrike liv.

Andre sesong er mer preget av hvordan kameratene tjener pengene sine.

Allerede i en av seriens åpningsscener får vi en smakebit, når Adam Veile - spilt av svenske Simon J. Berger, møter en gammel kjenning - spilt av Bjørn Skagestad - for en prat om et storslått oppkjøp i oppdrettsnæringen.

Se scenen i videovinduet under:

Les også: Serieguiden: Her er ukas premierer og ferske trailere

Verdens største oppdrettsselskap

Kontakten til Adam har ansvaret for å skrive opp kontraktene i sammenslåingen mellom de fiktive oppdrettsselskapene Nordvest Salma og Salma King. Partene er i forhandlinger, og planen er at fusjonen offentligjøres et par uker etterpå. Sammen vil de to gigantene danne verdens største oppdrettsselskap.

Kontakten til Adam spår at aksjekursen til Salma King, som blir kjøpt opp av Nordvest Salma, vil gå i været - fra 72 kroner aksjen til 160 kroner. Adam er overbevist, men tror aksjen vil gå enda høyere - helt opp til 220 kroner.

Adam går med på å overføre 10 millioner kroner til kontakten i bytte mot noe dårlig kunst. Senere i episoden ber Adam kompisene Jeppe og Henrik om å bidra til å drive aksjekursen til Salma King oppover.

Å spre ikke-offentlig informasjon og sørge for handel som følge av informasjonslekkasjen er forbudt for visse typer foretak - og kan straffes med inntil seks år i fengsel, ifølge lov om verdipapirhandel.

Den ulovlige handelen mellom Adam og kontakten i oppdrettsnæringen er selvsagt fiksjon. Men at en sammenslåing har ført til verdensherredømme for norsk lakseoppdrett, har definitivt skjedd:

Laksegiganten Marine Harvest, som i 2019 skiftet navn til Mowi, ble til etter en kjempesammenslåing mellom John Fredriksen-kontrollerte Pan Fish, Marine Harvest og Fjord Seafoods i 2006.

Oppdrettskonsernet ble dannet i 2006, da Pan Fish, Marine Harvest og Fjord Seafood slo seg sammen. Navnet ble Marine Harvest. Konsernet byttet navn til Mowi i 2019, som var det originale fra oppstarten i 1964. Blant de mest profilerte navnene som gikk inn i styret, var investor Tor Olav Trøim, TV-personlighet Arne Hjeltnes og nåværende Moreld-sjef Atle Eide.

John Fredriksen hadde året før, i 2005, blitt majoritetseier i Pan Fish, som i 1990-årene gjorde flere store oppkjøp - men som slet voldsomt som følge av lave laksepriser på begynnelsen av 2000-tallet. Da Fredriksen tok over, kjøpte Pan Fish flere nye konsesjoner for oppdrett.

Nederlandske Nutreco, som drev omfattende oppdrettsvirksomhet og kjøpte opp Hydro Seafood fra Hydro i 2000, slo seg i 2005 sammen med Stolt-Nielsen-familiens Stolt Sea Farm. Selskapet ble hetende Marine Harvest, som året etter ble kjøpt opp av John Fredriksens Pan Fish.

Fiskerikonsernet Fjord Seafoods oppdrettsvirksomhet i Brønnøysund ble i 2000 slått sammen med Domsteins oppdrettsvirksomhet i Måløy. Domstein og Fjord Seafood kjøpte blant annet det belgiske ferdigvareselskapet Pieters, og fikk tilgang på nye markeder i Europa, UA og Chile. Våren 2006 ble Fjord Seafoods en del av Pan Fish i Fredriksens storsatsing.

- Vi har gjort et kraftig støt som skal skrus sammen på en fornuftig måte, uttalte Trøim da fusjonen var i boks

Nettavisen Økonomi har sendt klippet til Mowi med spørsmål om hva de synes, men har foreløpig ikke fått svar.

Les også: Laksemilliardær advarer: - Visst kan vi flytte ut av landet

Inspirert av lakseraidet?

Exit er sparsommelig med detaljene rundt selskapene - men basert på informasjonsutvekslingen i første episode, kan vi slå fast to punkter hvor serieskaperne kan ha blitt inspirert av Marine Harvest:

Likhetene mellom Nordvest Salmas oppkjøp av Salma King i Exit og oppkjøpene som skapte daværende Marine Harvest, er at begge skulle skape en verdensledende laksegigant:

  • Sammenslåingen av Marine Harvest, Pan Fish og Fjord Seafood førte til en markedsandel for laks og ørret på nær 30 prosent for Marine Harvest. Etter sammenslåingen, hadde giganten filetproduksjon og foredling av fisk i land som Skottland, Irland, Chile og Canada utenfor Norge.

    Også sammenslåingen av fiktive Nordvest Salma og Salma King skulle gi muskler utenfor Norge i form av 50 prosent av selskapet Canadian Salmon og 11 laksefarmer i Chile.
  • Slaktevolumet til Marine Harvest i 2007, året etter sammenslåingen, var estimert til å bli mellom 390.000 og 410.000 tonn. Slaktevolumet endte riktignok opp på 335.300 tonn til slutt i 2007, cirka 28 prosent av det globale markedet. I 2020 slaktet Mowi rekordhøye 440.000 tonn.

    Slaktevolumet til fiktive Nordvest Salmon og Salma King blir anslått til rundt 400.000 tonn.

Ulikhetene er mer åpenbare. For, som Svein Aaser - styreleder i Marine Harvest fra 2006 til 2010 - skriver i en e-post til Nettavisen etter å ha sett klippet:

– Marine Harvest var en fusjon mellom tre selskaper, ikke to.

På spørsmål om han synes sammenlikningen er vag, svarer Aaser:

– Jeg synes den er noe svak.

Mens Exit-Adam forestiller seg en kjempeopptur på børs for Salma King som følge av sammenslåingen, fra 72 kroner aksjen til opptil 220 kroner aksjen, gikk det roligere for seg i virkeligheten:

Våren 2006 steg Marine Harvest fra rundt 25 kroner per aksje til 70 kroner aksjen - riktignok over en periode på flere måneder, med betydelige svingninger mellom februar og juni.

Kristin Langeland, kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, har også sett klippet, og gleder seg til å se hele sesong to:

– Sjømatnæringen blir stadig viktigere for Norge, så det er ikke unaturlig at den blir en del av storyen i en underholdningsserie med finansbransjen som bakteppe. Når det er sagt må vi huske at dette er fiksjon, og ikke fakta. Heldigvis!

Nettavisen Økonomi har sendt en henvendelse til regissør og manusforfatter Øystein Karlsen med spørsmål om Exit har blitt inspirert av Marine Harvest-sammenslåingen, men har foreløpig ikke fått svar.

Les også: Drøye scener i NRK-serien finnes i virkeligheten: Kjøpte prostituert og tok henne med på swingersklubb

Les mer: Exit: Investor avkrefter rykteflom om damer og narkotika