Faktisk.no-debatten: – Jeg skjønner godt at Nettavisen reagerer

REAKSJON: Kristoffer Egeberg (t.v.) er sjef i Faktisk.no, som er i hardt vær etter Minervas avsløringer. Arne Jensen (t.h.) er generalsekretær i redaktørforeningen og stiller seg kritisk til praksisen.

REAKSJON: Kristoffer Egeberg (t.v.) er sjef i Faktisk.no, som er i hardt vær etter Minervas avsløringer. Arne Jensen (t.h.) er generalsekretær i redaktørforeningen og stiller seg kritisk til praksisen. Foto: Montasje: NTB Scanpix/Redaktørforeningen

Debatten raser etter avsløringene om Facebook-sensur onsdag. – Jeg skjønner godt Nettavisen reagerer på dette, sier Arne Jensen i Redaktørforeningen.

15.03.19 14:53

Onsdag omtalte Nettavisen en sak Minerva har publisert som viser at Faktisk.no har et faktasjekkersamarbeid med Facebook. Dersom Faktisk.no «flagger» mediesaker fra eksempelvis Nettavisen, vil det kunne få redusert synlighet og vise varsler for brukere som ønsker å dele innholdet.

Dette fikk sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum til å reagere kraftig.

– Det prinsipielle i dette er hårreisende. Dette blir som om de skulle gått inn på Narvesen og revet med seg alle avisene. Det ville ingen akseptert, sier sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum.

Les Stavrums kommentar om saken:

Stavrum er ikke alene om å reagere.

Om enn ikke like kraftig, stiller generalsekretæren i Redaktørforeningen Arne Jensen seg kritisk til praksisen.

– Vi må passe på

– Jeg skjønner godt at Gunnar Stavrum reagerer på dette. Saken viser to ting: Det éne er at faktasjekk ikke er enkelt. Og dessuten viser den at Facebook ikke bare er et teknologiselskap, men et medieselskap, sier Arne Jensen, som er generalsekretær i Redaktørforeningen, til Nettavisen.

Jensen mener det er spesielt utfordrende at Faktisk.no har ansett et leserbrev for å være «helt feil».

– Vi må passe på litt når vi skal drive faktasjekk, og sperre og faktasjekke forskjellige artikler, kommentarer og annet innhold. Det kan godt hende dette leserbrevet bygger på helt feil premisser – men det er allikevel en meningsytring, mener Jensen.

Bør være forsiktig

Han presiserer at alle medier, inkludert Faktisk.no, bør være forsiktig med å snevre inn meningsrommet i den offentlige debatten.

– Det oppstår noen utfordringer når det gjelder kommentarartikler og meningsytringer, slik som Stavrum har skrevet, og som bygger på rent faktisk tallmateriale. At dette får statusen «blanding» av faktisk.no er forsåvidt greit. Men hvis det gjør at det blir del av et falske nyheter-regime hos Facebook, blir det galt.

Han vil presisere at han ikke har undersøkt hele saken personlig, og baserer seg på Minerva og Nettavisens omtale av saken. Redaktørforeningen vil forsøke å se nærmere på dette den kommende tiden.

– Vil dere ta opp dette videre?

– Det vil nok bli nevnt på et styremøte, for å si det sånn. Helt sikkert. Men hva som skal skje videre, det vet jeg ikke. Vi i redaktørforeningen kan hverken bestemme over Faktisk.no, Nettavisen eller Facebook. Den primære adressaten her er Facebook. Men de er så store, og har fått så mye makt, at de får en helt egen posisjon, sier Jensen.

Redaktørforeningens generalsekretær mener at funksjonen til faktasjekkeren har endret seg.

– Det er Faktisk.no sin oppgave å ettergå medier ved å drive faktasjekk, og det mener jeg er bra. Men det er en forskjell mellom at de publiserer sine konklusjoner på faktisk.no, hvor hvem som helst kan forholde seg til dem som det er, nemlig redaksjonelt stoff produsert av en redaksjon, sier Jensen, før han forklarer videre:

– Det er noe helt annet det vi ser nå, hvor faktisk.no blir brukt til å varsle brukere som forsøker å dele innholdet til redaktørstyrte medier, og kan redusere synligheten til andre medier. Det er en helt annen funksjon enn at de selv publiserer sine konklusjoner, sier Jensen.

DN mest flagget

Torsdag skriver Minerva en ny sak. Ifølge dem er Dagens Næringsliv (DN) mediehuset som har fått flest saker flagget til Facebook som «usanne» av Faktisk.no. Det har ikke sjefredaktør Amund Djuve i DN blitt informert om.

– Vi har vært klar over at Faktisk.no har et samarbeid med Facebook, men vi har ikke kjent til at saker hos oss er blitt flagget gjennom systemet, sier Djuve til Minerva.

DN er ifølge Minerva den viktigste konkurrenten til eierne av faktasjekkeren som er VG, NRK, TV2, Dagbladet og Amedia.

DN har blant annet fått fire debattinnlegg om elbil flagget som «usant».

– Kan ikke fraskrive seg ansvaret

Amund Djuve mener Faktisk.no fraskriver seg ansvaret for hvordan Facebook benytter dere faktasjekktjenester.

– Samtidig kan ikke Faktisk.no fraskrive seg ansvaret for hvordan dette brukes på Facebook, slik Kristoffer Egeberg gjør. Egeberg kaller merkingen «Rapport av flere» en oversettingsfeil fra Facebooks side. Men når Faktisk.no stiller så høye krav til andre, må redaksjonen faktisk også stille høye krav til hvordan faktasjekkene blir brukt av Facebook. Når Facebooks rutiner for å varsle redaksjoner som flagges, ikke ser ut til å virke, er det faktisk helt utilstrekkelig av Egeberg bare for å vise til at dette er Facebooks ansvar, sier Djuve til Minerva.

Tar ikke selvkritikk

I en e-post til Nettavisen sier Kristoffer Egeberg som er sjefredaktør i Faktisk at de mener praksisen ikke er sensur.

– Det ville vært sensur hvis vi kunne gå inn og slette innleggene deres på Facebook. Det gjør vi ikke. Vi tilbyr leserne tilleggsinformasjon, til den publiserte artikkelen. Det er noe helt annet enn sensur. I den grad spredning reduseres, er det Facebook som gjør dette, ikke vi, sier Egeberg til Nettavisen.

– Dere henviser til Facebook. Men frem til praksisen er tydelig informert om og avklart - vil Faktisk.no stoppe denne praksisen?

– Det er tidligere skrevet utfyllende om Facebook-samarbeidet vårt, både på våre egne flater, hos NTB, Medier24, Journalisten og DN m.fl. Det har ikke skjedd endringer i samarbeidet siden dette, bortsett fra at vi har en dialog med Facebook om dårlige norske oversettelser, noe Facebook i skrivende stund jobber med å endre.

Han mener Nettavisen har fremstilt saken mangelfullt.

– Nettavisens fremstilling av samarbeidet og Faktisk.nos rolle som følge av samarbeidet, er imidlertid både mangelfull og til dels feilaktig, blant annet i omtalen av at vi driver sensur, at vi merker ting som «falskt innhold» og at vi hindrer redaksjonelle kommentarer vi ikke er enige i, sier Egeberg.

– Når er neste styremøte i Faktisk, og vil dette være tema på neste styremøte?

— Neste styremøte i Faktisk.no AS er tirsdag 16. april, og det vil være helt naturlig for meg å gi styret en redegjørelse etter omtalen de siste dagene. Jeg skjønner godt at enkelte kan stusse slik dette har blitt fremstilt, sier Egeberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Medier

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag