*Nettavisen* Økonomi.

Fallende konsulenthus

Tre av de store konsulentselskapene har lagt fram tall i dag, det ene mer tragisk enn det andre. Håpet om snarlig bedring i markedet er lagt på is.

20.10.04 13:24

TietoEnator, Ementor og Software Innovation la alle fram tall for tredje kvartal i dag, og markedet vender tommelen ned.

Faller
I Sverige er TietoEnator ned over fem prosent på bøsen, og Software Innovation har falt godt over tre prosent på Oslo Børs, til tross for at det dårlige resultatet er som ventet. Ementor viste tegn til å falle før børsåpning, men er fortsatt i børspause.

Ifølge en ny rapport fra analysebyrået IDC er det norske programvaremarkedet for tiden verdsatt til nesten seks milliarder kroner. 2003 var et miserabelt år og markedet sank med to prosent. Store var derfor forhåpningene for 2004, året hvor alt skulle bli bedre og markedet igjen ta seg opp.

Tallene som konsulentselskapene har levert i dag viser at det fortsatt er langt fram. Det er spesielt de mer generelle konsulenthusene som sliter. De mer spesialiserte tjenesteselskapene som Visma og Superoffice gjør de bedre, men også de faller i dag.

Forsiktig marked
Markedet vil ifølge IDC fortsette å vokse med nesten seks prosent årlig fram mot 2008, og det er særlig programvare for infrastruktur som vil gjøre det bra. Her venter analytikerne en vekst mellom åtte og 12 prosent.

Selskapene selv er mer forsiktige i sine estimater framover.

- Økte digitaliseringsbehov skaper ny etterspørsel etter IT-tjenester, men kundene er fortsatt tilbakeholdne i sine investeringer. Markedet for IT-tjenester og løsninger henter seg derfor langsomt opp igjen. Salgssyklusene er fortsatt lave, heter det i en melding fra TietoEnator.

Selskapet mener det er en overkapasitet i bransjen, og sier konkurransen fortsatt er hard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.