Saken oppdateres løpende utover dagen.

Med dagens kursoppgang på 4,2 prosent er Equinor-aksjen opp hele 101 prosent siden begynnelsen av januar 2021 (se grafen under). Børsens desidert mest verdifulle selskap har rykket kraftig fra de andre børstungvekterne.

Markedsverdien av Equinor torsdag ettermiddag er 943 milliarder kroner. Det gir en verdistigning siden januar 2021 på 475 milliarder, hvorav statens andel (67 prosent) tilsvarer 318 milliarder. Equinor utgjør nå om lag 25 prosent av de totale verdiene på Oslo Børs.

Les også: Dette er styrkeforholdet mellom Ukraina og Russland: - Hvis de velger å slåss, vil russerne slite

Demper fallet

Den kraftige Equinor-oppgangen bidrar til at hovedindeksen ved Oslo Børs ikke faller mer torsdag. Store selskaper som DNB og Telenor er derimot ned henholdsvis 5 prosent og 3,75 prosent.

Uroen er også dårlig nytt for SAS-aksjen, som er ned 8-9 prosent til 82 øre.

– Grunnet situasjonen mellom Russland og Ukraina, og den potensielle innvirkningen på flyplasser og luftrom, bestemte SAS torsdag at alle avganger mellom Oslo og Kiev kanselleres inntil videre, skriver pressesjef John Eckhoff i SAS i en e-post til Finansavisen.

Det er altså urolige børstider med Russlands invasjon av Ukraina. På spørsmål om hva investorene bør gjøre, svarer Jan Petter Sissener i en SMS til Nettavisen:

«Sitt stille i båten. Historisk skal man kjøpe når det smeller, men veldig usikker denne gangen. Olje og gass er nok stedet å være».

Les også: Russlands ambassadør langet ut mot de norske arrangørene: - Jeg er ikke fornøyd

Over 100 dollar fatet

Oljeprisen er torsdag morgen på over 100 dollar fatet, og det er krakk på børsen i Moskva.

Gassprisene er ifølge nyhetsbyrået Bloomberg opp over 40 prosent som følge av invasjonen. Oljeprisen ligger i morgentimene på rundt 102,5 dollar fatet.

Krone har svekket seg i morgentimene, og kl 12 koster 1 dollar igjen over 9 kroner (stigende kurve, se grafen under), 1 euro 10,12 kroner.


Les også: Putin har satt i gang invasjonen i Ukraina: Eksplosjoner i flere byer

Frykten er den verste

DNB-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets skriver i deres morgenrapport at ofte er det sånn i markedene at prisene på risikable aktiva - som aksjer - faller på grunn av usikkerhet eller frykt for at noe kan skje.

Men, når det man frykter faktisk skjer, stiger ofte prisene igjen, skal vi tro Gjerde. Det er fordi frykten og usikkerheten er det verste, og når det har skjedd kan man gå videre å fokusere på noe annet.