Gå til sidens hovedinnhold

Får 3,5 millioner årlig av staten for å sprute maling ut av rumpa

- Vegard Vinges varemerke er å leke med avføring og tisse seg selv i munnen på scenen, sier Sløseriombudsmannen.

Are Søberg så seg lei av all sløseriet i det offentlige og dermed så Sløseriombudsmannen dagens lys. Noen år senere har Sløseriombudsmannen 70.000 følgere på Facebook og noen av videoene har tatt helt av viralt med over 900.000 visninger.

- Letter å sløse når man bruker andres penger

I Nettavisen-podcasten Stavrum & Eikeland, som kommer torsdag,langer Søberg ut mot mye av galskapen som han har funnet av offentlig sløsing.

- Hvis du bruker andres penger, så er det lettere å sløse, sier Søberg til Stavrum & Eikeland.

Den offentlige støtten til kunst er noe som særlig har fått gjennomgå av Sløseriombudsmannen.

- Vegard Vinge har som varemerke å leke med avføring og tisse seg selv i munnen på scenen. Han har vært på «beste støtte ordningen» i mange år. Det startet på tre millioner årlig, nå ligger det vel på rundt 3,5 millioner, sier Søberg til Stavrum & Eikeland.

Sterk kritikk i Kulturrådet

Vinge er også kjent for å ha sprutet maling ut av rumpa i en rundt 12 timers lang kunstforestilling.

Søbergs kritikk av kunststøtten har ikke gått upåaktet hen i kunstmiljøet. Sist uke brukte Kulturtrådet mye av et seks timers webinar å diskutere Søbergs kritikk av støtten.

I podcasten Stavrum & Eikeland er det ikke bare kunststøtten som får gjennomgå. Også annen offentlig sløseri blir tatt opp, og det er snakk om mange milliarder kroner årlig.

Helle Thorning-Schmidt og Johan H. Andresen

Her kan du høre flere episoder av Stavrum & EikelandAcast eller Spotify eller Apple podcasts.

Gjester har vært tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt, statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, NRKs Fredrik Solvang, friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen, finanstopp Knut Brundtland, skipsreder Herbjørn Hansson, samt investorer som Jens Ulltveit-Moe, Jan Petter Sissener, Kristian Adolfsen, Johan H. Andresen og Reynir Indahl, for å nevne noen.