GÅ TIL NETTAVISEN JOBB:

Hadde du et svare strev med å komme igjennom listen over uleste e-mailer etter juleferien? Du er helt sikkert ikke den eneste.

3000 uleste
En amerikansk studie basert på rapporter fra 3650 mailkontoer viser at rundt 70 prosent av mailene enten er spam eller uønsket e-post. Undersøkelsen er gjort av konsulentfirmaet «Expert Messaging».

Etter juleferien kan de største emailbrukerne ifølge undersøkelsen vente seg opp imot 3000 uleste mailer. Antall uleste jobbmail for den gjennomsnittlige e-post bruker er 450.

Ikke overrasket
Hans Peter Østrem hos sikkerhetsselskapet Symantec er ikke overrasket.

- Vi ser at en svært stor grad av den totale mailmengden som er spam. I undergrunnsøkonomien kan «spammere» både lett og billig kjøpe seg e-post adresser de kan sende den uønskede informasjonen til, sier han til Nettavisen.

- En forretningskritisk kommunikasjonsform
Vanligvis er det bedriftens it-avdeling som har ansvaret med å sette opp et spamfilter-system, men det er en utfordring å fullt ut kunne forhindre at spammen når den enkelte ansatte. Ikke minst må et spamfilter ikke stenge for potensielle viktige mailer.

- Det er viktig å ha god kontroll på spamfilteret, og hva det faktisk filtrerer. Mail har blitt en forretningskritisk kommunikasjonsform, og både avtaler, bestillinger og kontraktsforslag blir nå gjort via mail. Den ene kontrakten du ikke fikk, kan være avgjørende, sier han.

Må ikke videresendes
Er du en av dem som er plaget med mye spam og unyttige mailer, bør du likevel være forsiktig med å slette mailene med hard hånd. Jo mer spam du får, jo større er sjansene for at du utvikler uforsiktige vaner for å slette mail.

- Vær forsiktig med å regne med at alt er spam. Men når du først har lokalisert de unyttige mailene er det viktigste du kan gjøre å slette mailene og for all del ikke videresende de. Videre bør du gi tilbakemeldinger internt i bedriften, til f.eks. it-avdelingen om hvordan spam filteret i bedriften fungerer.

Ikke be om å bli slettet fra maillisten
Han forklarer også at spammailene ofte har et tilbud om å bli slettet fra mailinglisten. Dette må du ikke svare på.

- Svarer du er det da bare en verifikasjon på at spammeren har en aktiv mailadresse, som ikke blir filtert, og som noen faktisk leser, sier han.

Mer fra Nettavisen Jobb:

Finanskrisen kan redde karrieren din

Glamourmodell ble yrkessoldat

3 av 4 er ikke like heldige

Større krav til kapasitet
Han peker på de økonomiske fordelene med å få stoppet spammen så tidlig som mulig i bedriftens nettverk.

- Slippes det igjennom mye spam setter dette også krav til større serverkapasitet. Det brukes da unødig mye plass til å ta vare på ting man egentlig ikke ønsker.

For de ansatte er gevinsten at de slipper å bruke tid på unødvendig arkivering, noe som også er en økonomisk fordel for bedriften.

Informasjon på avveie
Som oftest har man som ansatt en viss e-post kapasitet. Er kapasiteten hele tiden på randen grunnet spam, er det fort gjort for den ansatte å lagre potensielle forretningskritiske dokumenter på usikre områder. For eksempel på sin egen bærbare pc eller eksterne harddisk.

- De ansatte i en organisasjon er individualister, og løser problemet på den måten som er enklest for de. Ofte er løsningen å lagre store filer på for eksempel sin bærbare pc, som man ofte tar med seg overalt. Sjansene for at forretningskritisk informasjon kommer på avveie er da mye større.

Bruk mindre penger denne julen!

Spammere er svært flinke til å rette seg etter mediebildet og mot hva mennesker er opptatt av. Høytidene er intet unntak.

Symantecs desemberrapport om spam har listet opp de 10 mest observerte juletemaene. Rapporten peker på at der mange legitime annonser vil vekke oppmerksomhet i trange økonomiske tider ved å bruke ord som «spesialtilbud» og «spesialavtale», retter spamannonser seg mot hvordan du kan spare penger. Mange av spamtemaene over kunne også ha blitt brukt i legitime juleannonser, ifølge rapporten.

Det er tilbud og annonser på Internett relaterte varer og tjenester som blir sendt ut i størst grad, med 23 prosent.