Tyskland har lansert svært billige togbilletter med stor suksess. I sommer satte Tyskland ned prisen på månedskort i kollektivtrafikken til 9 euro – drøyt 90 kroner. Det førte til stor økning i salget.

Og nå er de føderale- og delstatsmyndighetene blitt enige om en felles løsning om å videreføre vellykkede billetten på 9 euro. Den nye billetten koster 49 euro, ca. 515 kroner med dagens valutakurser og vil være tilgjengelig både digitalt og som et fysisk kort. Den vil gjelde for en måned av gangen, ifølge en pressemelding.

I likhet med billetten til 9 euro, er 49-euro-billetten gyldig for alle vanlige busser, t-bane, forstadstog og trikker, samt for andreklasses lokal- og regionaltog. Den er ikke gyldig på langdistansetog som ICE eller IC.

Minister skryter uhemmet

Myndighetene ble allerede i oktober enige om en etterfølger til den tidligere 9-euro-biletten.

– Attraktivt, digitalt og enkelt: Nå er veien klar for den største tariffreformen for kollektivtransport i Tyskland, sier samferdselsminister Volker Wissing ifølge pressemeldingen. Ministeren mener det aldri har vært så enkelt for folk i Tyskland å bruke buss og tog.

Noen lokaler selskaper har lansert lokale alternativer, blant annet har Berlin h lansert en billett til 29 euro. Den er gyldig fra oktober til desember i hele byen. Distriktet Lüchow-Danenberg har siden september hatt en årsbillett på 365 euro, tilsvarende 3830 norske kroner..

Kun 500 kroner

Byrådet i Oslo lanserte nylig et månedskort til 500 kroner, en rabatt på 40 prosent i forhold til ordinær pris for voksen i dag på 814 kroner.. Dette tilbudet gjelder i én måned. Tilbudet gjelder 30-dagersbilletter i sone 1 fra 16. november til og med 16. desember.

Vy har en 365-dagersbillett, der reisende kan få årsprisen til en pris av ti måneder.

Billetten på ni euro i Tyskland og har altså vært en stor suksess. Billetten var tilgjengelig i sommermånedene i år og var gyldig på alle lokaltog og busser, men ikke på de tverregionale ekspresstogene.

Les også

Stad skipstunnel – pengesløseri eller økt verdiskaping for Norge? 

1 milliard reiser

Det ble solgt rundt 52 millioner billetter over hele landet i hele perioden. I tillegg var det mer enn ti millioner abonnenter som mottok billetten automatisk. Til sammen ble det foretatt rundt én milliard reiser per måned mellom juni og august med 9-euro-billetten.

Disse reisene skal ha spart omtrent 1,8 millioner tonn CO2 over tre måneder sammenliknet med bilturer. Ifølge Association of German Transport Companies (VDV) var 20 prosent av andelen nye kunder som normalt ikke bruker lokal kollektivtransport til vanlig.