Gå til sidens hovedinnhold

Får sjokkbeskjed under oppussing hjemme: - Ekstremt mye penger

Får en stor overraskelse etter en befaring i oppussingsprosjektet.

Se når Isabel Blanco får sjokkbeskjeden om oppussingsdrømmen i videoen under.

Isabel Blanco (41) la i 2014 opp som håndballspiller, og har siden levd av å være kunstner og driver egen butikk hvor hun selger kunsten. I fjor kjøpte Blanco seg drømmehuset i Svelvik utenfor Drammen.

Boligen er et skikkelig oppussingsprosjekt, hvor det også skal pusses opp og gjøres klart en sokkelleilighet i underetasjen som Blanco planlegger å leie ut.

Inntekten som kunstner er noe litt annet enn som håndballspiller, da den ikke er like forutsigbar måned for måned. I tillegg til at Blancos inntekt kan variere, har hun også gått gjennom et samlivsbrudd og er derfor nå avhengig av at hennes egen inntekt er nok for at økonomien skal gå rundt.

Denne uken er Blanco deltager i programmet «I lomma på Silje» på TV3, hvor forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommer på besøk for å hjelpe Blanco med økonomien.

- Det var både litt gøy og skremmende å få Silje på besøk. En «rollercoaster» av følelser, men alt i alt så ser jeg nå i etterkant at det var veldig bra for meg og viktig for min økonomi, sier Blanco til Nettavisen.

Silje Sandmæl forteller også til til Nettavisen at det var en følelsestung uke for henne også.

- Da jeg kom på besøk og fikk se alle kontoutskrifter, og ikke minst huset, så ville jeg overhode ikke snu i døra. Jeg innså ganske fort at her trenger Isabel hjelp, og at det var et stort behov for meg. Men det var nok et tidspunkt hvor jeg tenkte, «shit, dette går ikke opp», sier Sandmæl til Nettavisen.

Les også: Her blir Abu Hussain tatt på senga av Silje Sandmæl: – Jeg ble veldig overrasket

Feilberegnet over 100.000 kroner

Tidlig i programmet oppdager Sandmæl at Blanco ikke har helt oversikt over eget forbruk, og at hun har planlagt oppussingsprosjektet alt for dårlig. Pengene hun har satt av viser seg fort å være alt for lite, og Sandmæl må sette Blanco på sparing med en gang for at hun skal kunne få sokkelleiligheten i orden og få inntekter derfra.

Til sokkelleiligheten har Blanco satt av 180.000 kroner, hvor 100.000 av de er til badet. Men badet må bygges opp helt fra grunn, så 100.000 kroner blir for lite til et så stort bad.

For at Blanco skal få noen realistiske tall på bordet, får hun besøk av Werner Hansen fra Montér for en befaring. Fort innser hun at 180.000 kroner er alt for lite, og Hansen fortelle henne at hun bør beregne minimum 250.000 kroner bare for badet, og 20.000 kroner for resten av leiligheten. Det vil si at Blanco i utgangspunktet mangler 90.000 kroner for å få gjort klar sokkelleiligheten til utleie.

- Når jeg ser tilbake på det nå i ettertid så ser jeg jo at jeg skulle ha planlagt bedre. Det er mange ting som man overhode ikke tenker på at må gjøres, som trengs, og prisene er jo helt ville, så det har vært en bratt læringskurve, sier Blanco til Nettavisen.

Les også: Nesten 40 prosent gjør denne sparetabben: - Du taper penger

Både Blanco og Sandmæl får etter besøket en ordentlig virkelighetssjekk, og oppussingen av huset vil koste mye mer enn det Blanco hadde sett for seg.

Men, dagen etter får Sandmæl en oppløftende telefon. Werner Hansen som hadde vært på befaring dagen før har gode nyheter til Blanco. Sandmæl kan fortelle Blanco at firmaet hans ønsker å sponse Blanco med varer så hun får sokkelleiligheten klar til utleie.

- Jeg fikk en skikkelig nedtur for at du manglet så mye, og jeg tror han følte på det samme, så han ringte nå og sa at de kommer til å sponse varer for 100.000 sånn at du klarer det, forteller en tydelig rørt Sandmæl i episoden.

- Så snille folk er, sier også en rørt Blanco.

Les også: Slik får du barn uten å bli ruinert - og to grep gir deg mer penger

Ikke uvanlig med dårlig planlegging

Til Nettavisen forteller Silje Sandmæl at det ikke er uvanlig at folk starter oppussingsprosjekt uten å ha lagt en ordentlig plan eller beregnet ut nøye nok hvor mye oppussingen faktisk vil koste.

Hun anbefaler alle som vil starte oppussing eller allerede har kjøpt seg et oppussingsprosjekt å lage seg en plan og sjekke alt som skal gjøres, i tillegg til å få et tilbud fra flere leverandører og sammenlikn priser mellom de.

- Isabel trodde jo at badet ville koste 100.000 kroner, og det forstår jeg godt, for det er ekstremt mye penger. Men grunnarbeid, elektriker, rørlegger osv, alt det man ikke kan gjøre selv, koster ofte mer enn man tror.

- Så om man ikke legger en plan kan man gå på en smell i form av at man tar opp forbrukslån, eller drar kredittkortet og blir hengende etter. Det er livsviktig å planlegge for at ikke du skal havne i et økonomisk uføre.

Sandmæls beste tips for en vellykket oppussing uten at man overstiger budsjettet er å legge en detaljrik plan før man begynner.

- Lag en plan. Finn ut av hva som skal rives, hva som skal flyttes på, materialer du ønsker osv, også må du innhente tilbud fra flere leverandører. Og plukk gjerne ut det du kan gjøre selv, eller sjekk om du kan får noen produkter billigere. I tillegg er det lurt å avtalte en fastpris så man ikke får noen uforutsette utgifter, og ha alt skriftlig.

Les også: Koste seg for over 300.000 kroner på ett år: - Har nok ganske lite respekt for penger

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren