Nettavisen har flere ganger omtalt kundeopprøret i Sbanken etter at det i midten av april ble kjent at DNB ville kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder kroner. Sbankens resultater for andre kvartal er preget av kundemisnøyen og flukt til andre banker.
Sbanken opplyser i en børsmelding fredag morgen at utlånene i banken i kvartalet falt med 2,9 prosent - omregnet på årsbasis - til 82,0 milliarder kroner.
Avgangsnivået for utlån til boligformål var ifølge børsmeldingen forhøyet i mai, mens boliglånsveksten i juni var moderat positiv.
Sbanken oppnådde i andre kvartal et resultat før skatt på 253,2 millioner kroner, opp fra 210,9 millioner i tilsvarende kvartal i fjor. Netto renteinntekter i foregående kvartal utgjorde 392,3 millioner kroner, mot 384 millioner i andre kvartal 2020.
Les også: Sbanken-kundene flykter til Bulder Bank: – Eventyrlig
Marginalt
I første kvartal hadde Sbanken en marginal utlånsvekst til 83,2 milliarder kroner, og tolvmånedersveksten var på beskjedne 0,2 prosent. Det er klart under den generelle markedsveksten.
Til tross for utlånsnedgangen mener banksjef Øyvind Thomassen likevel at kvartalet er unikt.
- Dette kvartalet har vært unikt i bankens historie. Spareroboten vår er blitt verdens første autoriserte robotrådgiver, og vi er nok en gang blitt kåret til banken med de mest fornøyde og lojale bankkundene, sier han i børsmeldingen.
- Selv om utlån til boligformål var ned i kvartalet, er vi tilfreds med å snu til positiv vekst mot slutten av kvartalet, et resultat av våre initiativ tilknyttet rentegarantien og et nytt rammelånsprodukt.
Les også: Svindlet bank for 16 millioner - kundene visste ingenting
Selvkritisk
Sbanken har - DNB-oppkjøp eller ei - de seneste årene ikke hatt den suksessen banken hadde til å begynne med, noe en selvkritisk Thomassen innrømmet i februar 2020. Thomassen var Sbankens første sjef ved etableringen i 2000 som en ren nettbank, og han ble høsten 2019 hentet tilbake for å gire opp veksten.
- Vi har ikke levert, vi må forbedre oss, medga Thomassen under presentasjonen av 2019-tallene.
- Vi må være mer til stede i transaksjonsmarkedet og ikke bare i refinansieringsmarkedet for kundene. Vi har ikke vært der, og vi må bli mer sofistikerte i vår prising, erkjente banksjefen for halvannet år siden.
Thomassen sier nå at det er spennende tider Sbanken er inne i. Dersom DNB blir ny eier av Sbanken vil de sammen lage strategiske planer for en reise i fellesskap. Han betegner regnskapstallene som et godt underliggende resultat.
Stabilt
Etter at DNB i begynnelsen av juni hadde økt budet på Sbanken til 108,85 kroner per aksje og fått nødvendig aksept, har aksjekursen stabilisert seg rundt 107 kroner (se grafen under). Det er altså priset inn en liten usikkerhet om DNB får lov av konkurransemyndighetene til å ta over Sbanken.
Vurderer stans
Konkurransetilsynet kunngjorde i midten av juni at vurderer å stanse oppkjøpet, fordi de er spesielt bekymret for markedsandelene på fondssiden. Sbanken er selv imponert over hva de får til innenfor salg av fond.
Fondssparing i andre kvartal økte til 25,9 milliarder kroner, som Sbanken mener er et resultat av positivt markedssentiment og vedvarende høy fondstegning blant kunder.
En mulighet for å blidgjøre Konkurransetilsynet kan være å skille ut fondsdistribusjonen til banken. Tilsynsmyndighetene er derimot ikke bekymret for konkurransen i boliglånsmarkedet ved en sammenslåing.
Konkurransetilsynet har frist på seg til 26. august med enten å tillate oppkjøpet eller sende et nytt varsel til DNB og Sbanken om at det kan bli stans. Endelig frist i saken er 7. oktober 2021.