Gå til sidens hovedinnhold

Fare for full stans i busstrafikken over hele landet

Partene møtes til mekling 9. april.

LO brøt i slutten av mars forhandlingene med NHO i mellomoppgjøret 2021 og varslet avtale- og plassoppsigelse for 179.002 arbeidstakere.

Meklingsfristen i tariffoppgjøret mellom LO og NHO går ut lørdag 10. april kl. 24.00.

Tirsdag ettermiddag er omfanget av en eventuell konflikt klart:

Hvis partene ikke blir enige innen fristen, vil 23.548 arbeidstakere i NHO-bedrifter streike fra arbeidstidens begynnelse, senest fra kl. 06.00, søndag 11. april.

– Det er lenge siden vi har stått så langt fra hverandre, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB mandag.

Se oversikt over virksomheter omfattet av streikevarselet, sortert etter postnummer. Med forbehold om feil og at uttaket i noen tilfeller ikke vil omfatte hele bedriften.

YS melder at de vil ta ut 5.500 bussjåfører over hele landet. I tillegg kommer bussjåfører omfattet av LOs uttak.

En streik vil trolig føre til at alle rutebusser står, ifølge YS.

– Vi håper selvsagt å unngå arbeidskonflikt, men dette er nå opp til NHO. Å opprettholde kjøpekraften er både et betimelig, men også svært moderat krav i den situasjonen vi nå er i, sier YS Privats leder, Eirik Bornø.

– Det er dessuten viktig for oss å sikre de lavtlønte et ekstra tillegg i årets oppgjør. YS Privat har flere medlemsgrupper i bransjer som ligger godt under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Vi kan ikke la disse gruppene sakke ytterligere akterut, understreker han.

Les også: LO-lederen utelukker Vedum som statsminister

– Vi har alltid som mål å bli enige, men er også forberedt på streik, om det blir nødvendig. Jeg konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt. sier Følsvik tirsdag.

Hvis det blir streik vil det være første gang siden krigen at det blir streik i et mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn.

– Vi går alltid inn i forhandlinger og mekling med mål om å bli enig uten å bruke streikevåpenet. Men i år blir det ikke enkelt å komme i mål, erkjenner Følsvik.

Les også: Lewis bekrefter sitt kandidatur: Åpner for første gang opp om FIS-exiten, presidentkampen og sine visjoner for FIS

Bedrifter utenfor NHO med direkteavtaler vil ikke bli omfattet.