Gå til sidens hovedinnhold

Fare for storstreik i Felleskjøpet - 350 ansatte kan tas ut

Over 350 ansatte kan bli tatt ut i streik i bondeeide Felleskjøpet Agri.

I en pressemelding onsdag opplyses det at Negotia-klubben og Felleskjøpet Agri ikke ble enige i årets lønnsoppgjør. Nå må partene møtes Riksmekleren mandag 16. september for å finne en løsning.

Oppnås det ikke enighet her, kan 352 medlemmer av Negotia bli tatt ut i streik fra og med tirsdag 17. september. Det tilsvarer snaue 10 prosent av totalt ansatte i konsernet.

Felleskjøpet Agri bytter for øvrig arbeidsgiverorganisasjon fra Spekter til NHO. Som følge av dette byttet, krever Negotias medlemmer å sikre rettigheter som i dag er regulert i tariffavtalen. Dette er hittil avvist av bedriften.

Kan ikke aksepteres

- Bedriften har ikke engang villet se på vårt krav om å sikre tariffrettighetene. Vi kan ikke akseptere at disse nulles ut fordi arbeidsgiveren bytter organisasjonstilknytning. Dette er en viktig sak som betyr svært mye for våre medlemmers betingelser, sier hovedtillitsvalgt Gard Henriksen i Felleskjøpet Agri i meldingen.

Spekter har naturlig nok en noe annen innfallsvinkel.

Disse forhandlingene handler om å gjennomføre et lønnsoppgjør for de ansatte i Felleskjøpet. Det er oppnådd enighet med de andre fagforeningene i Felleskjøpet, men vi beklager at det dessverre ikke var mulig å finne en løsning med YS.

- Vi ser nå frem til en konstruktiv mekling, hvor målet til Spekter og Felleskjøpet er å få til løsninger som er gode for både de ansatte og virksomheten, uttaler kommunikasjonssjef Ingrid Dahl Dørnes i Spekter.

Mange selgere

Medlemmene som kan bli tatt ut i streik, er butikkselgere, selgere,
logistikkplanleggere, produksjonsledere og kundekonsulenter. Disse medlemmene er fordelt på 37 avdelinger av Felleskjøpet Agri samt datterselskapet Grønt Maskin. De fleste ansatte jobber på Lillestrøm, Kløfta og Kambo.

Felleskjøpet Agri eies av 44 000 bønder og leverer alt av produksjon og utstyr til landbruket i hele landet.

Selskapet omsatte i fjor for hele 15,5 milliarder kroner og har 3641 ansatte. Felleskjøpet er den viktigste leverandøren av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk, med rundt 100 butikker rettet mot norske bønder og forbrukere.

Kommentarer til denne saken