Gå til sidens hovedinnhold

Fargesprakende mp3-spiller

Creatives lille mp3-spiller vil konkurrere med iPod-mini. Hva er den beste, lille spilleren på markedet, og hvordan gjør Creative Zen Micro seg i test? Les testen her.

Apples iPod Mini har hatt en fantastisk salgssuksess og gjort mp3-spillere til et like nødvendig tilbehør som mobiltelefonen.

Det har vært mange som vil ta fra Apples mini-iPod tronen som konge over de harddiskbaserte spillerne, og Creatives nye Micro er et spennende forsøk.

Les også TV 2 Nettavisens test av iPod Mini - oppskrytt eller overlegen?

Med radio
Vi testet Micro-en i en rosa versjon, og det første som slo oss var en lett skuffelse over at ikke hele spilleren var i samme farge.

Det er kun fronten som er farget, mens siden og bakdekslet er holdt i hvitt.

Skuffelsen forsvant imidlertid brått da vi inspiserte spesifikasjonene. Med fem gigabyte harddisk – én gigabyte mer enn iPod Mini – og innebygd radio er Creative Micro den best utstyrte av minihardiskspillerne.

Den ekstra gigabyten gir deg plass til 250 sanger mer på Creative Micro; rundt 1.250 sanger. En iPod Mini har plass til rundt 1.000 sanger og har ikke innebygd radio.

TV 2 Nettavisen har også testet Creative Micros storebror: Zen Touch

Skulle det gå et spesielt interessant program på radioen, kan du også ta opp direkte til harddisken med Micro-en.

Overfølsom
Så langt alt vel. Tiden var kommet for å begynne å trykke på spilleren, og Creative introduserer med Zen Micro en helt ny måte å navigere på.

Creative Micro

iPod Mini

Harddisk:

5 GB

4 GB

Antall sanger:

1.250

1.000

Radio

Ja

Nei

Kommer i ant. farger

10

5

Pris:

3.000

3.000

En trykksensitiv stripe med flater som fungerer som knapper ved siden av lar deg bla gjennom menyen og velge funksjoner og sanger.

Noe av det første du må gjøre er å velge språk, og der begynte våre problemer. Den trykkfølsomme stripen er nemlig svært følsom, og før vi visste ordet av det, stod spilleren på stilt inn på finsk.

Hmm¿ Etter mye prøving og feiling fant vi tilbake til språkinnstillingene – ikke en lett oppgave når du ikke skjønner det minste av språket til våre naboer i øst – og forsøkte igjen å stille språket til norsk.

Denne gangen ble det nederlandsk. Etter et par runder til med bannskap og knoting, fikk vi endelig stilt spilleren på et forståelig språk.

Heldigvis går det fint an å stille inn sensitiviteten til den trykkfølsomme stripen, og etter første runde med innstillinger hadde vi ikke flere problemer.

Manøvreringen er grei nok, men ikke like elegant og brukervennlig som hjulet på iPod-ene.

Flere muligheter
For å koble til Creative-spilleren til pc-en må du installere den medfølgende programvaren, men du trenger ikke bruke Creatives programvare for å overføre sanger mellom spilleren og pc-en. Du kan for eksempel bruke Windows Media Player 10.

I det hele tatt støtter Zen Micro svært mange av de mest brukte lydformatene som mp3, wav, wma og wma med drm.

Er dette helt gresk for deg? Nederst i artikkelen finner du en oversikt over hva de ulike forkortelsene betyr og hva du skal være obs på når du kjøper en mp3-spiller.

Her er også en av de store forskjellene mellom Creatives spiller og iPod-ene.

Apple har sørget for at du kun kan kjøpe musikk på nettet via Apples egen butikk, iTunes, ved å bruke sitt eget format.

(Ja, det er veier rundt denne hindringen, men det er tungvidt og knotete for de fleste vanlige brukere).

Dessverre har ikke iTunes kommet til Norge ennå, dermed kan iPod-brukere se langt etter å kjøpe sanger og album billigere og enklere over nett.

Det problemet har du ikke med Creatives spiller, og du kan legge inn sanger kjøpt fra ulike nettmusikkbutikker enkelt og greit på spilleren.

Varer og varer
Lydkvaliteten på Creatives Zen Micro er også svært bra, lydkortprodusenten har alltid vært god på lyd.

I tillegg kan du spille HØYT, volumet slår iPod-ens maksimumsvolum for de som er interessert i dét.

Dessverre er ikke øretelefonene som følger med like gode, og i tillegg får de vanskelig plass i små øreganger.

En av Zen Micros største fordeler er batterilevetiden.

Sørger du for å lade spilleren helt opp de første gangene, får du greit 12 timer spilletid ut av enheten. Det er betraktelig bedre enn iPod Mini.

Konklusjon:

Creative Zen Micro er en meget bra spiller, og slår på mange områder Apples iPod Mini. Den har mer minne, innebygd radio, betydelig bedre batterilevetid, kommer i flere farger og ikke minst – fungerer knirkefritt med de aller fleste nettmusikkbutikker.

Hvorfor er det da slik at vi fortsatt har en forkjærlighet for mini-iPoden? Fordi designet og brukervennligheten er bedre.

Både iPod Mini og Creative Zen Micro koster omtrent det samme; rundt 2.300 kroner. Du får definitivt mer for pengene ved å kjøpe Creatives spiller, så gå innom nærmeste butikk, trykk litt på spilleren og se om du blir forelsket.

Hvem støtter hva?
Lyd kan lagres i ulike formater, og for at du skal kunne spille av musikkfilene dine, må spilleren du kjøper ha støtte for disse.

Det er nå tendenser til krig på musikkmarkedet, ettersom både Apple, Microsoft og andre vil selge deg musikk over nettet.

Det er ennå ikke kommet standarder for lydformater som har blitt standard, og dermed kan du for eksempel ikke spille av musikk du har kjøpt på Microsofts nettbutikk på iPoden din. Her er en oversikt over noen av de ulike formatene.

Wav: Dette er en ukomprimert musikkfil, og kan spilles på alle spillere. Dette formatet for digital lyd ble utviklet av Microsoft og IBM, og har etter hvert blitt standard for lyd på PC.

Mp3: Dette er en metode for komprimering av lyd med minimalt tap av kvalitet. Det finnes massevis av mp3-filer på nettet, klare for nedlasting, og dette har vekket plateselskapenes vrede. De vil sikre seg mot piratkopiering ved å å legge til rettighetsprogramvare, såkalt drm på de digitale musikkfilene. (Se punkt litt lengre ned).

Wma: Dette er Microsofts lydformat, og kan spilles på de fleste mp3-spillere. Har du en iPod fra Apple kan du hente opp wma-filene dine gjennom iTunes, og de blir da konvertert til filer iPoden din kan spille. Wma kommer også med rettighetsbeskyttelse, drm, og da vil det ikke være mulig å spille av disse filene på iPoden din. Svært mange andre mp3-spillere støtter wma drm fra Microsoft.

Alle musikkfiler kjøpt gjennom musikktjenesten til Microsoft, MSN Music, vil være i wma drm-formatet.

Aac: Dette er lydformatet Apple bruker. Du kan konvertere aac-filer via programvaren som følger med mange mp3-spillere slik at du kan spille av filene selv om du ikke har en iPod. Apple har sin egen rettighetsbeskyttelse, og i motsetning til Microsoft har de ikke delt denne med andre, slik at det kun er iPod som kan spille av drm-beskyttede aac-filer.

Apple kaller sin drm for FairPlay, og all musikk kjøpt gjennom nettjenesten iTunes kommer i aac FairPlay-formatet. Dermed kan du bare spille av filene du har kjøpt fra Apples musikktjeneste om du har en iPod.

Drm: Digital Rights Management. Er teknologi som skal beskytte et verk - i dette tilfelle en musikkfil - mot ulovlig bruk og kopiering. Er ment å skulle sikre musikkbransjen mot piratkopiering og fri deling av musikkfiler over internettet. Skal gjøre salg av musikk over nettet inntektsbringende for plateselskapene.

Kommentarer til denne saken