Farmasisalg til fem milliarder

Det norsk-kontrollerte farmasiselskapet Alpharma selger seg ut av sin hovedvirksomhet for over 5 milliarder kroner.

17.10.05 18:59

Alpharma selger sin virksomhet innen generisk farmasi for mennesker, for 810 millioner dollar i kontanter til det islandske farmasiselskapet Actavis Group, ifølge en pressemelding mandag ettermiddag norsk tid. Dette utgjør nær 5,3 milliarder kroner.

Virksomheten som selges dreier seg om å lage kopier av suksess-medisiner, etter at patentbeskyttelsen på disse er gått ut. Det er dette Alpharma primært er kjent for.

Det som selges utgjør 59 prosent av omsetningen, men bare 36 prosent av driftsresultatet til Alpharma, ifølge meldingen fra selskapet, som er basert i USA, men har en stor andel norske eiere.

Alpharma beholder virksomheter innen blant annet produkter for dyr, samt en mindre merkevarevirksomhet.

Jubel
Aksjemarkedet jubler. Kort tid etter at salget ble kjent, er aksjen opp 6 prosent på børsen i New York.

Allerede før meldingen, hadde aksjen steget rundt 150 prosent siden i sommer, både på grunn av forbedring av de siste årenes svake økonomiske resultater og spekulasjoner om salg av virksomheter, etter at selskapet varslet at det vurderte strategiske alternativer. Det er likevel langt til rekordnivåene for selskapets aksjekurs.

Kursen på det norske selskapet A.L. Industrier, som eier aksjer i Alpharma, er firedoblet siden i sommer. Aksjen handles i det unoterte norske aksjemarkedet.

Norske eiere
Dominerende eier i Alpharma er deler av den norske Sissener-familien, anført av Einar W. Sissener, som er styreleder i selskapet.

Frem til den siste tidens opptur, har aksjeutviklingen vært skuffende, noe som har bidratt til å tilspisse en feide i Sissener-familien.

Alpharma regner med at pengene fra salget er nok til å betale ned selskapets gjeld, og sitte igjen med 150 til 200 millioner dollar etter skatt.

Samtidig melder selskapet at letingen etter en ny konsernsjef midlertidig er lagt på is. Ingrid Wiik meldte tidligere i år at hun ønsket å pensjonere seg når en etterfølger var funnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.