«15. desember klokka 11:15 startet produksjonen fra Johan Sverdrup fase 2», skriver Equinor i en melding.

– Nå er hele Johan Sverdrup-feltet i produksjon. Dette er en gledens dag for oss og for partnerne våre: Aker BP, Petoro og TotalEnergies, men også for Norge og Europa. Johan Sverdrup bidrar med store og viktige energileveranser og slik markedssituasjon er nå vil mesteparten av volumene gå til Europa, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

På topp er feltet ventet å utgjøre 30 prosent av den samlede produksjonen på norsk sokkel, skriver E24.

Planen er at den andre fasen av feltet vil løfte produksjonen på Johan Sverdrup-feltet til 720.000 oljefat per dag, fra tidligere 535.000 fat per dag, ifølge Equinor.

På platå vil Johan Sverdrup-feltet produsere 720.000 fat olje hver eneste dag og det er en ambisjon å øke dette til 755.000 fat per dag.

Det vil si at Johan Sverdrup alene kan dekke seks til sju prosent av det daglige oljebehovet i Europa.

Utvinnbare volumer i Johan Sverdrup-feltet er på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.

Johan Sverdrup har vært i stabil produksjon i over tre år. Det er estimert at feltet bidrar med mer enn 3 400 årsverk hvert år og produksjonen fra feltet har allerede gitt solide bidrag til den norske velferdsstaten. 82 prosent av inntektene fra Johan Sverdrup-feltet går til staten gjennom skatt og direkte eierandel, med et samlet anslag på om lag 900 milliarder kroner over feltets levetid.

Vært i gang i tre år

Johan Sverdrup har vært i produksjon i over tre år. Det er estimert at feltet bidrar med mer enn 3 400 årsverk hvert år og produksjonen fra feltet har allerede gitt solide bidrag til den norske velferdsstaten.

82 prosent av inntektene fra Johan Sverdrup-feltet går til staten gjennom skatt og direkte eierandel, med et samlet anslag på om lag 900 milliarder kroner over feltets levetid.

Får kraft fra land

Johan Sverdrup-feltet får kraft fra land gjennom kabler fra Haugsneset i Rogaland. Den første kabelen forsyner i dag de fire første plattformene på Johan Sverdrup-feltet med strøm. Den nye kabelen forsyner den femte plattformen samt resten av installasjonene på Utsirahøyden.

– Til sammen gir dette en samlet reduksjon av CO2-utslipp på 1,2 millioner tonn per år, tilsvarende ca 2,5% av Norges utslipp i 2021 Elektrifisering er et av de viktigste tiltakene for å kunne utvikle norsk sokkel videre mot målet om netto null klimautslipp i 2050, sier Marianne M. Bjelland, utforsknings- og produksjonsdirektør for Johan Sverdrup- og Martin Linge-områdene.

Onsdag gikk strømmen på en av kablene som ga strøm til fase to av Johan Sverdrup-feltet. Det påvirket ikke produksjonen ettersom den ikke var i gang før ved lunsjtider i dag.