*Nettavisen* Økonomi.

Fast beskylder konkurrent for løgn

Konkurrenten Autonomy sår i en pressemelding tvil om Fasts fremtid. - Løgn fra ende til annen, sier Fast-sjef John M. Lervik.

09.01.06 20:19

Britiske Autonomy har mandag sendt ut en pressemelding hvor selskapet nærmest tilbyr en redningsflåte for kundene til norske Fast Search & Transfer, «a lifeline replacement technology», som det heter.

Og redningen går ut på å bytte ut Fasts programvare med programvare fra Autonomy.

I den uvanlig krasse meldingen begrunnes dette med det som beskrives som Fasts offentlig kjente regnskapsspørsmål, programvaresikkerhetsproblemer og generelle bedriftsproblemer, og Fasts fremtid beskrives som usikker.

Fasts adm. direktør John M. Lervik reagerer kraftig på Autonomys melding.

- Det er løgner fra ende til annen, sier Lervik til TV 2 Nettavisen mandag kveld. Han sier at dette er en type misinformasjon som Autonomy har prøvd å bruke i lang tid. Det har vist seg å ha motsatt effekt, ved at kunder har valgt FAST foran konkurrenter fordi kundene ikke vil jobbe med leverandører som er mer fokuserte på å rakke ned på Fast, i stedet for eget selskap, ifølge Lervik.

Fast og Autonomy er blant de ledende selskapene når det gjelder søkesystemet for bedriftsmarkedet.

- Bekymrede kunder
Ifølge meldingen fra Autonomy har Fast-kundene blitt stadig mer bekymret på grunn av flere presseoppslag. Det vises til en artikkel i Dagens Næringsliv hvor professor Atle Johnsen hevdet at det var et lovbrudd ikke å oppgi lønnsutbetalinger til de sentrale Opticom- og Fast-bakmennene Thomas Fussell og Robert Keith.

Lervik sier at disse opplysningene faktisk fremkom, men i regnskapet til et britisk datterselskap.

Det vises også til kampen om eiermakten i Fast, som er blitt viklet inn i det som egentlig var et aksjonæropprør i Opticom, hvor Fast har en stor aksjepost, og som også har vært dominert av Fussell og Keith.

Sikkerhetsproblemer?
Dessuten viser meldingen til en artikkel i Wall Street Journal i desember. Ifølge Autonomy omhandler denne saken sikkerhetsproblemer med Fast-implementasjoner. Artikkelen omhandlet en Fast-kunde som måtte bytte ut programvaren.

Lervik sier at artikkelen ikke fokuserte på problemer med Fasts søkeprogramvare, men på at søkeprogramvaren avslørte andre sikkerhetshull. - Det Autonomy skriver er helt feil, og tatt ut av sin sammenheng, sier han.

- Vi har en rekke store kunder som bruker oss i høy-sikkerhetssammenheng; alt fra hemmelige tjenester til verdens største bedrifter som GE og Siemens, legger Lervik til.

- Får Fast-kunder
Autonomy hevder også å ha fått flere kunder som har opplevd mislykkede installasjoner av Fasts søkeprogramvare.

- Autonomy har sett et antall Fast-kunder som har valgt Autonomy etter å ha opplevd Fasts teknologi og uttrykt bekymring over hendelsene i det siste, sier strategidirektør Stoffer Egan i Autonomy i meldingen.

Fast-Lervik ser det motsatt: - Tvert imot. Rundt en fjerdedel av våre kunder kommer fra Autonomy eller Verity, sier Lervik. Amerikanske Verity ble nylig kjøpt opp av Autonomy. - Vi har ikke mistet én kunde som har gått til Autonomy eller Verity gjennom Fasts historie, sier Lervik.

- Vinner 90 prosent
I den uvanlig krasse pressemeldingen hevdes det også at Autonomy vinner 90 prosent av kontraktene hvor de konkurrerer med Fast, selv om Fast, ifølge meldingen, gir store rabatter.

Lervik avviser dette, og spør hvordan det da skulle være mulig for Fast å vise den sterke veksten selskapet har vist i det siste.

Fast har den siste tiden meldt om en rekke viktige kontrakter, i dag med New York Times Company.

Fast-kursen har på Oslo Børs steget til det høyeste nivået siden tidlig i 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag