Tirsdag ettermiddag, mellom klokken 17 og 18, er strømprisen 6,12 kroner per kilowattime i Oslo, Kristiansand og Bergen. Men det er uten avgiftene.
Det gir en pris per kilowattime på godt over 8 kroner inkludert alle avgifter, skrev Nettavisen mandag. Til sammenligning var snittprisen per kilowattime i 2019, inkludert nettleie og avgifter, 1,15 kroner, ifølge SSB.
Strømprisen fyker i været, og det gjør situasjonen vanskelig for mange. Ekspertene deler sine råd for om fastpris-valget.
- Det generelle rådet mitt er at om du ikke tåler at prisene går høyere, kan fastpris dempe presset nå. Men det kan gjøre at det blir dyrere senere, men du får i alle fall jevnet ut kostnadene.
Det sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight, som mener det er mange vurderinger som må tas i betraktning om du tenker å velge fastpris på strøm.
Les også: Strømsjokket: Med tre enkle grep slipper du å kaste over 1000 kroner ut av vinduet
- En forsikring
- Prisprognosene våre viser at strømprisene kan bli verre framover. Det er mer anstrengt i vannmagasinene og det er ikke sikkert vi har sett toppen ennå, advarer han.
Fastpris er en forsikring mot at du må ut med enda mer for strømmen i vinter.
- Har du ikke råd, bør du kanskje ta den forsikringen og hindre at strømprisen blir enda høyere, råder Lilleholt.
Les også: Advarer nordmenn mot strømpris-grep: – Du vil garantert føle deg lurt
Lilleholt viser til at noen - per mandag 20. desember - tilbyr strømpris på 137 øre per kilowattime om du binder deg for seks måneder.
- Det er ikke skremmende i forhold til hvor ille det kan bli, sier han, og viser til at det er rekordhøye strømpriser på starten av uken - og de ventes å bli høyere.
Billigere på sommeren
Det er først når det blir mildere vær at strømprisene kan gå ned, forteller Lilleholt.
- Mitt klare råd er at du bør vente med fastprisavtale dersom du kan klare de høye strømprisene som kommer. Strømprisene vil være på et helt annet nivå til sommeren, sier han.
Også Rune Pedersen i Smartepenger.no mener du bør vente om du kan. Fastpris-avtale på strøm er noe du bør inngå hvis du søker trygghet, og trenger å unngå de største toppene.
- Det er jo klart at fastpris hadde vært lurt for mange måneder siden, men nå er det trolig for sent, sier han til Nettavisen, og legger til:
- Jeg sitter ikke med fasiten i hånden, men jeg vil tro at det er mindre enn 50 prosent sjanse for at det lønner seg med fastpris nå.
Les også: Raser mot regjeringen: - Vi har gitt det fra oss
- Ikke veldedighet
Forbrukerrådet oppdaterte nylig sine råd om du bør velge fastpris eller fortsette med spotpris. De skriver på sine nettsider at en fastprisavtale kan være et godt alternativ, om du ønsker å forsikre deg mot svingninger og fremtidige pristopper.
«Husk å sjekke hvor lang bindingstiden er og sjekk hva det koster å komme seg ut av avtalen. Her tar mange selskaper seg svært godt betalt», oppfordrer de.
Forbrukerrådet påpeker imidlertid at det er viktig å huske på at fastpris ikke er noen form for veldedighet.
«Selskapene setter prisene med utgangspunkt i at de ønsker å tjene minst like godt som om du valgte en spotavtale», skriver Forbrukerrådet.
Les også: Over en million strømkunder får beholde den gamle nettleiemodellen på nyåret
Fasiten over hvilke avtaler som gjør det best, får du ikke før avtaletiden er over og du kan sammenligne prisene.
I likhet med Lilleholt påpeker også Forbrukerrådet at fastprisavtalene som regel er billigst om sommeren. Så hvis du kan vente med å binde deg, kan det være lurt.