*Nettavisen* Økonomi.

Feil boligmål skal koste

Foto: Olav Olsen, Aftenposten/Scanpix

En fersk høyesterettsdom medfører at boligkjøpere lettere kan få prisavslag dersom man finner at boligen er mindre enn oppgitt.

03.11.03 08:32

I dommen fra Høyesterett fikk kjøper medhold og prisavslag fra selgeren da leiligheten viste seg å være 102 kvadratmeter og ikke 112, som oppgitt, skriver Aftenposten. Takstmannen hadde rett og slett begått en regnefeil.

Hvor grensen går, forteller ikke dommen noe om, men Høyesterett antar at en liten leilighet tåler mindre avvik enn en stor, også forholdsmessig sett. I denne aktuelle saken Høyesterett behandlet var det et avvik på 8,9 prosent i forhold til opplysningene i prospektet.

”Det må antas at kvadratmeterprisen for de fleste boligkjøpere vil være viktig, både i seg selv og for å vurdere ett prospekt opp mot andre som er aktuelle”, heter det i dommen.

- Takstmennene må utvilsomt skjerpe seg, sier administrerende direktør i Norges Takseringsforbund til Aftenposten.

I den aktuelle saken hadde partene allerede avtalt størrelsen på prisavslaget, derfor tok Høyesterett ikke stilling til dette spørsmålet. Kjøperen betalte 955.000 kroner for leiligheten, og prisavslaget ble 50.000 kroner.

Advokat Stig L. Bech i advokatfirmaet BAHR sier at det etter denne dommen stilles større krav til takstmannen. Problemet for selgeren er at han blir ansvarlig for takstmannens feil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.