Feiret børsens bursdag med nakendans - slik gjør de det nå

Mandag 15. april er Oslo Børs 200 år.  Til 175-årsjubileet var toppløsdans et sentralt underholdningsinnslag.

15.04.19 09:59

Børsen slo på stortromma med en lang liste prominente gjester som kastet glans over 200-årsjubileet. Feiringen var noen dager før selve 200-årsdagen 15. april. Kong Harald var til stede sammen med representanter fra regjeringen og kjente aktører innenfor næringsliv og finans.

NRK markerte 175-årsjubileet til Oslo Børs i 1994 gjennom programmet «Noen høyere»? Ett av innslagene i den TV-overførte sendingen, var en dans i børslokalene av en usedvanlig lettkledd kvinne. Hun skulle feminisere den ellers så maskuline børsverdenen.

Videoen kan du se øverst i saken her.

REPRESENTERT: Kong Harald ønskes velkommen av Oslo Børs styreleder Catharina Hellerud og børsdirektør Bente A. Landsnes til markeringen av Oslo Børs 200-årsjubileum i Oslo Rådhus torsdag. Oslo-ordfører Marianne Borgen til venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kråkevik konferansier

Noen lettkledd opptreden ble det ikke for de over 300 gjestene på 200-årsfesten, Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem var sparsommelig med opplysningene overfor Nettavisen Økonomi.

Kommunikasjonsdirektør Per Eikremlover en meget hyggelig kveld i forbindelse med Børsens 200-årsjubileum. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Det eneste han ville røpe, var at Herborg Kråkevik var hyret inn konferansier, og at gjestene «kan forvente seg en meget hyggelig kveld, med norsk og god underholdning».

Oslo Børs ble etablert ved egen lov av 18. september 1818. Handelen på Oslo Børs startet 15. april 1819.

Adresse: Tollbugata 2

Selve børsbygningen, Tollbugata 2, ble oppført i årene 1827–1829 etter tegninger av arkitekt Christian Heinrich Grosch. Mellom 1909 og 1911 ble børsbygningen utvidet etter tegninger av arkitekt Carl Michalsen.

Da kom det til to sidefløyer og en tverrfløy. Tilbygget ble reist i en oppsluttende stil og omsluttet ifølge Wikipedia en gårdshage med fontene og den klassiske Merkur-statuen. Merkur er den romerske guden for handel.

VELKOMMEN: Oslo-ordfører Marianne Borgen ønsker velkommen til feiringen av Oslo Børs 200-årsjubileum i Oslo Rådhus torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ved en ombygging i 1987 ble hagen overbygget og tatt i bruk som ny børssal. Nettopp året 1987 inneholdt en av børsens mest dramatiske dager, tirsdag 20. oktober falt totalindeksen på Oslo Børs med hele 20 prosent. Bildene av

I dag skjer all handel på Oslo Børs elektronisk, bygningen inneholder ikke lenger den fysiske markedsplassen for verdipapirer. Den gamle børssalen er gjort om til kontorer.

MANGE GJESTER TIL STEDE: Gallakledde herrer, og noen få kvinner, ankommer feiringen av Oslo Børs 200-årsjubileum i Oslo Rådhus torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Budkrangel

Selskapet Oslo Børs VPS har de seneste månedene vært gjenstand for en skarp budkrangel. Kampen mellom budgiverne Euronext og Nasdaq er ennå ikke avgjort, og Finanstilsynet har godkjent begge aktørene som verdige kandidater.

Hovedindeksen ved Oslo Børs sluttet for øvrig ned 0,09 prosent torsdag til 884,13 poeng. Hittil i år er hovedindeksen opp 10,6 prosent, det seneste året 6,6 prosent.

VELKOMMEN: Børsdirektør Bente A. Landsnes ønsker velkommen til feiringen av Oslo Børs 200-årsjubileum i Oslo Rådhus torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.