*Nettavisen* Økonomi.

Fem av seks byggeplasser stengt

Nok en gang blir byggebransjen tatt med snekkerbuksene nede. Fem av seks byggeplasser ble stengt med umiddelbar virkning etter en kontroll denne uken.

04.09.03 06:07

Tre personer vil bli innkalt til politiavhør etter Arbeidstilsynets aksjon mot fallulykker. Aksjonen fortsetter ut uken, og forholdene ser så langt ikke ut til å ha bedret seg siden forrige kontroll i juni.

Fallulykker er den mest vanlige ulykkesformen i byggebransjen og setter om lag 1000 arbeidere ut av spill hvert eneste år.

- Veldig alvorlig

- Få ned gutta fra taket så stanser vi dette arbeidet!

Ordren kommer fra Arbeidstilsynet, som i dag dukket uventet opp på et leilighetskompleks på Smestad i Oslo. Inspektørene beordret straks samtlige arbeidere ned fra taket og stengte byggeplassen umiddelbart, melder TV 2.

- Det verste var arbeiderne som stod på kanten av taket, helt uten sikring. Et lite feilsteg, og det er sju-åtte meter rett i steinrøysa. Det er veldig alvorlig, sier inspektør Stein Bjørndal til TV 2.

Aksjon mot fallulykker

Byggeplassen, som Hedalm Boliger har ansvaret for, er langt fra noe sjeldent syn. Fem av seks byggeplasser er stengt så langt denne uken, etter at Arbeidstilsynet startet en aksjon mot fallulykker.

- Er det sånn at dere må få det taket ferdig med livet som innsats, spør inspektøren én av arbeiderne på stedet.

I strid med lovverk

Og det var ikke stort bedre inne i huset. Stiger stod oppstilt bare millimetre fra dype sjakter og det meste var stikk i strid med lover og regler. Samtlige arbeidere ble beordret fra alle etasjer, med unntak av kjelleren.

- Det er ikke så mye som skal til før det oppstår en alvorlig arbeidsulykke her, mener Bjørndal, som utelukket å ta seg opp stigen til andre etasje.

- Jeg er ikke sirkusartist heller vel, sier Bjørndal.

Tidspress

Tre må regne med å bli avhørt av politiet. Aksjonen mot fallulykker skal fortsette ut uken. En tilsvarende landsomfattende aksjon i juni endte med at 47 prosent av entreprenørene fikk pålegg og 20 prosent ble stanset umiddelbart.

- De vet de har tatt en risiko og de er kjent med krava, men tidspress og kostnader gjør at de ser bort fra reglene, sier Bjørndal.

Konfrontert med forholdene på Hedalm Bygg sitt prosjekt på Smestad innrømmet byggeplassleder Bjørn Stavesen at han ikke hadde gjort jobben sin.

- Jo, det er jeg som har ansvaret.

- Og du har ikke dårlig samvittighet overfor de som jobber her?

- Joda, jeg legger meg helt flat jeg, så den saken er grei, sa en svært ydmyk byggeleder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.