*Nettavisen* Økonomi.

Fem nye på børs

Foto: (scanpix)

Etter knusktørre år i 2002 og 2003, har antallet nye selskaper på Oslo Børs tatt av. Nå er fem nye på gang.

Børsstyret har godkjent fem nye selskaper for notering på Oslo Børs: Disse er: Havila Shipping, Questerre Energy Corp., Norway Energy & Marine Insurance, VIA Travel Group og Allianse.

Disse fem kommer i tillegg til 11 selskaper som er notert siden nyttår. Det betyr at Oslo Børs kan være på vei mot det beste året siden 1997 når det gjelder nye noteringer.

Pressetalsmann Tor Arne Olsen venter flere selskaper fremover, og tror det kan komme enda flere innen første halvår er omme. - Basert på kontakten vi har med andre selskaper, ser det ut til å være godt trykk også fremover, sier Olsen til TV 2 Nettavisen.

De siste årene har antallet nye selskaper vært slik:

  • 2005 - 16*
  • 2004 - 19
  • 2003 - 4
  • 2002 - 6
  • 2001 - 13
  • 2000 - 23
  • 1999 - 8
  • 1998 - 26
  • 1997 - 55
  • 1996 - 21

* Inkludert selskaper som er godkjent, men ikke ennå notert.

Langt igjen
Det er altsåp langt opp til rekordåret 1997. Da hadde børsen steget solid siden en bunn høsten 1992, og Asia-krisen i 1998 og dotcom-kollapsen i 2000 var ennå ikke kommet.

Blant selskapene som gikk på børs i jubelåret 1997 var det spekulative riggprosjektet Ocean Rig, John Fredriksens tankrederi Frontline, mykpornoforlaget Media Holding, teknologidrømmen Opticom, som aldri kom forbi drømmestadiet, og oppdrettseventyret (senere marerittet) Pan Fish.

De nye
Her er en kort beskrivelse av de fem nye kandidatene:

Havila Shipping eier og driver 16 skip som inkluderer platform supply ships (”PSV”), ankerhåndteringsfartøy (”AHTS”) og beredskapsskip. Flåtens hovedmarked er Nordsjøen.

Questerre Energy er et canadiske gasselskap, med blant annet et spennende leteprosjekt i Quebec.

Norway Energy & Marine Insurance ASA (NEMI) er et nisjebasert skadeforsikringsselskap. Selskapet tilbyr et komplett spekter av forsikringsløsninger omfattende ting-, ansvar- og persondekninger i tillegg til transport-, sjø- og havbruksdekninger.

VIA Travel Group er Skandinavias største reiselivskonsern med en historie som går tilbake til 1937. Konsernets kjernevirksomhet er i forretningsreisemarkedet, representert ved VIA Travel. I fritidsreisemarkedet er konsernet representert gjennom VIA Ferieverden, VIA Tours og Rejsegalleriet. VIA Travel Group er også størst i Skandinavia på salg av reiser over Internett via GOTOGATE (Norge, Sverige), Zolong.com (Norge) og Flybillet.dk.(Danmark).

Allianse er et IT-selskap med produkter og tjenester på løsningssiden og på driftssiden. Selskapet opererer som en totalleverandør for mellomstore kunder og som nisjeleverandør for de aller største. Allianse har hovedkontor i Stavanger og avdelingskontorer i Oslo, Bergen, Haugesund, Kristiansand og Arendal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag