Totalt er det 16 milliarder i driftsoverskudd i dagligvarebransjen, viser en beregning fra konsulentselskapet Emendor. Ifølge analysen, omtalt i Dagens Næringsliv, sitter en håndfull selskaper igjen med 11 milliarder av overskuddet.
De fem er Norgesgruppen, Rema, Coop, Orkla og Tine. Disse fem selskapene står for til sammen 202 milliarder kroner av omsetningen i dagligvarebransjen.
– De fem store gigantene tar en stor andel av det samlede driftsresultatet. Hvis Nortura hadde klart å tjene penger, ville de også vært en del av denne dominansen, sier Martin Klafstad, partner i Emendor til DN, og viser til den bondeeide egg- og kjøttprodusenten.
Les også: Test av matvarepriser: Enorme forskjeller og kraftige prishopp i pizzatest
Norgesgruppen hadde høyest overskudd i 2019, med 4,5 milliarder kroner, og bedre driftsmargin enn konkurrentene Coop og Rema 1000. Det viser en fordel av bedre innkjøpsbetingelser, hevder Rema 1000-direktør Trond Bentestuen overfor DN, men det er også rom for konkurranse, mener Klafstad:
- Dette er gigantenes marked, men det er også muligheter for konkurrenter å komme inn. Både Normal og Kolonial har tatt milliarder i omsetning, sier Martin Klafstad i Emendor.
Les også: Coop og Kiwi får refs for kylling-salg etter ny studie
Tobakk på lønnsomhetstoppen
Norgesgruppen, som omfatter såvel grossisten Asko som kjedene Meny, Kiwi og Joker, har største overskudd, med et driftsresultat på 4,5 milliarder kroner i 2019. Det er likevel Orkla som relativt tjener best av de fem store, med en driftsmargin på hele 14 prosent, av en anslått omsetning på rundt ti milliarder kroner i Norge.
Enda bedre marginer har Mills og Ringnes, med rundt 17 prosent. Men aller best driftsmargin har tobakkselskapet Imperial Tobacco Norway AS, med 20,6 prosent, ifølge tallene fra Emendor.
Les også: Kolonial.no til millionsøksmål mot Coop