Nylig delte Kulturrådet ut nye stipender til fem kunstnere. Totalt har de fem kunstnerne fått tildelt 69,9 millioner kroner over de neste fem årene.

Pengene går til blant annet Henriette Pedersen, som ifølge Kulturrådet bruker kunst til å «argumentere mot normer fra et queer og feministisk perspektiv. Pedersen vil undersøke den menneskelige randsonen og vise det usømmelig som en sjeldent tillater seg».

Under fremvisningen av hennes nyeste teaterforestilling ved navn Peer/Bitch, forsøker hun å sende en «shout-out» til det 153 år gamle teaterstykket av Henrik Ibsen.

Les mer: Oslo kommune med krisepakke til kunstnerne

I forestillingen spiller hun en «selvsentrert, kynisk, glatt, smidig, bløt, medgjørlig, men laus livsnyter med endometriose og glutenallergi», ifølge en anmeldelse hos nettstedet Scenekunst.

Du kan se video av forestillingen øverst i saken.

– Jeg sugde ut alt jeg kunne

Facebook-siden Sløseriombudsmannen hadde i 2018 en video av Henriette Pedersens fremvisning. Hun kommenterte i kommentarfeltet:

– Shit! Her kasta de penger etter meg, og jeg sugde ut alt jeg kunne få via sugerør!

I forbindelse med en annen forestilling, skrev Pedersen i kommentarfeltet:

– Jeg har fått sjukt mye penger for å lage kunst! Og jeg kommer til å fortsette å få sjukt mye penger for å lage kunst som du kommer til å mislike!

Nettavisen sendt Pedersen en henvendelse med spørsmål om tildelingen, og om uttalelsen var ment humoristisk eller seriøst.

– Takk for forespørsel. Jeg har ikke anledning til å svare deg nå.

Les også: Spruter maling ut rumpa - får 37 millioner i statsstøtte

Nettavisens journalist spurte om når en slik anledning kunne oppstå. Det har Pedersen ikke svart på.

En annen som får tilskudd er den velkjente Mette Edvardsen. Ifølge Kulturrådet arbeider Edvardsen ofte med et minimalistisk uttrykk og nedstrippet scenebilde. «språk, litteratur og bevegelse skapes forestillingene hennes av forestillingsevnen til den som lytter, leser eller sitter i salen.»

I forestillingen gjentar hun en rekke engelske ord mens hun beveger seg rundt i rommet. Hun avslutter forestillingen med å si «black» og lukke øynene.

Edvardsen får totalt tildelt 10 millioner kroner over de neste fem årene. Du kan se video av hennes forestilling her:

– Mildt sagt spesielt

Himanshu Gulati er kulturpolitisk talsmann i Frp. Han har ivret for en gjennomgang av systemet med bevilgninger fra Kulturrådet, og vil avvikle slike stipendordninger.

– Det er ingen andre i samfunnet vårt som mottar opp til fire millioner kroner i året for fem år av gangen. Selv kommuner, frivillige organisasjoner, sykehus og andre livsnødvendige enheter må hvert år kjempe for bevilgningene sine og vente å se hva de får, sier Gulati.

Les også: 1,5 mill til kunstprosjekt: – Hvorfor må alt nytt være stygt?

Frp-politikeren mener pengene burde heller vært brukt for å hjelpe et kulturliv som sliter som følge av koronareglene.

– Som følge av koronarestriksjonene står en stor del av kunstnere på bar bakke. Et stort antall kulturbedrifter og artister risikerer å gå konkurs som følge av begrensninger på publikum og avlyste arrangementer, forklarer Gulati.

– At man i en sånn tid deler ut femårige stipendiater til enkelte kunstinstitusjoner på nesten fire millioner kroner er mildt sagt et spesielt signal å sende, sier han.