Det siste året har nordmenns lommebok blitt rammet av rentehevinger, høye strømpriser, inflasjon og store svingninger i drivstoffprisene.

Men til tross for dårligere kjøpekraft hos forbrukerne er det én ting nordmenn ikke vil prioritere bort, nemlig sommerferien.

– Det var en stor overraskelse for oss

Terje Berge, kommersiell direktør i Finn Reise, forteller Nettavisen at de også har merket at bestillingene går som normalt.

– I romjulen hadde bare 4 prosent av de som hadde bestilt ferie på Finn reise booket sommerferie, det var vi litt bekymret over. Men da romjulen var over var det plutselig 14 prosent. Det er veldig mange bookinger.

Reiseeksperten forteller at selskapet ikke har merket noe til at nordmenn har mindre penger å rutte med.

– Det var en stor overraskelse for oss. Den så vi ikke komme. Jeg var helt sikker på at tallene skulle være dårligere da vi fikk de på mandag.

Berge tror sommerferien blir prioritert i utfordrende økonomiske tider over for eksempel restaurantbesøk:

– Sommeren er hellig for nordmenn. Det ser ut som nordmenn har penger enda. De prioriterer kanskje ikke restaurantbesøk fremover, men sommerferien med barn og familie.

Verner om sommerferien

Charterselskapet Ving forteller at de også selger mange reiser i disse dager.

– Januar er den måneden vi selger flest reiser, men vi er veldig overrasket over pågangen, sier Norgessjef Marie-Anne Zachrisson.

Det er mange som bestiller reiser hver dag, forteller Ving-sjefen.

– Folk lengter etter sol og sommer og bestiller neste ferie. Vi selger flere reiser nå enn vi gjorde for tre år siden.

Heller ikke Ving merker til dårligere kjøpekraft blant nordmenn.

- Vi husker en del tilbake til da vi hadde den økonomiske nedturen i 2009. Da var vi i en lik situasjon. Men årets ferie, enten om det er 2 uker på Kreta eller én uke i Kypros – den ble vernet. Så kanskje man dropper en del andre ting, avslutter hun.