Gå til sidens hovedinnhold

Ferien tømmer bankkontoen: Disse grepene kan gjøre sommeren billigere

Nordmenn har tatt ferie og mange bekymrer seg for lommeboka. Her er et par enkle grep du kan ta for å sikre din fremtidige økonomi.

Marie Olaussen er journalist, forfatter og spare-influenser på Instagram. I disse dager ramler spørsmålene inn på sosiale medier fra nordmenn som er på ferie og lurer på hvordan de skal komme seg gjennom sommeren uten å bruke for mye penger.

Hun startet å lære om økonomi etter at hun selv hadde rotet det til skikkelig.

– Det var utfordrende at jeg hadde klart å røre det til for meg selv. Jeg hadde god lønn og burde egentlig få det til. Jeg kom til et punkt hvor jeg begynte å våkne opp om natta fordi jeg var så stresset og ikke hadde oversikt, sier Olaussen.

Hun tok tak og delte reisen sin mot en stabil økonomi i sosiale medier. Nå inspirerer hun andre til å ta ansvar.

Les også: Sommerferie - klarer du å koble av?

Det vil skape bedre feriefølelse når du koser deg innenfor budsjettet ditt

Olaussen påpeker at sommermånedene er dyre og de færreste av oss sparer penger i løpet av ferien. Det finnes likevel et par triks man kan ta i bruk for å holde styr på utgiftene.

– Det viktigste er å ta den ferien du har råd til. Det er du som setter av penger og bestemmer hvor mye du kan bruke. Dette gjelder uavhengig om du skal på utenlandsferie, norgesferie eller skal tilbringe ferien hjemme.

Hennes beste tips er planlegging og budsjettering.

– Gi deg selv rammer. Sett av et beløp basert på hva du har råd til. La oss si du har 5000 kroner for to uker. Dette gir deg 2500 kr hver uke. Ikke dra kortet gjennom hele ferien og hopp over på kredittkortet når kontoen er tom, sier Olaussen.

Hun erfarer at mange er på ferie uten å ha spart opp.

– Jeg har selv dratt på ferie med kredittkort flere ganger. Det vil skape bedre feriefølelse når du koser deg innenfor budsjettet ditt. Da kan du tenke "nå drar jeg ikke på meg masse gjeld". Så kan man jo også nevne at mange nordmenn fortsatt betaler på fjorårets ferie, påpeker hun.

– Det er viktig å huske at det kommer en høst også. Det er stas å starte høsten med pluss på konto.

Les også: Fortsatt mange ledige hotellrom hos feriefavorittene: – Roligere enn normalt

Velg aktiviteter som er gratis

Ofte reiser man på ferie med andre mennesker. Olaussen mener det er viktig å avklare hvilke forventinger man har til ferien på forhånd. Dette kan unngå konflikter på ferien og en tappet bankkonto.

– Jeg har vært på ferie med søsteren min i år. Vi ble enig om å ikke spise på restaurant hver dag, ha med niste når vi er på tur og dra på en del gratis aktiviteter, sier hun.

På nettet kan man finne mange aktiviteter som ikke koster skjorta.

– Det er så mange hyggelige aktiviteter som er gratis. Det finnes parker man kan ha piknik i, museer med gratis inngang, utsiktspunkter og badestrender. Hvis det er dårlig vær kan man ta med ungene på biblioteket. De elsker å være omringet av mange forskjellige bøker og filmer, sier hun.

Les også: Realityprofil Carl Aksel Jansen svindlet venner for millioner - nå må de betale

Tørr å prate om økonomi

Mange kvier seg for å prate om økonomi med reisefølget sitt.

– Veldig mange synes det er vanskelig å prate om penger. Ingen har lyst til å bli sett på som gjerrig. Det er stor forskjell på å være gjerrig og å være nøysom, sier hun.

Men hun påpeker at det kan hende vedkommende hadde satt pris på at du tok initiativ til samtalen.

– Hvis du skal reise sammen med en familie er det ikke sikkert de reiser med penger de har. Mange drar på ferie på kredittkortet, påpeker hun.

– Det tar ti minutter å ha en samtale om hvordan ferie man ønsker seg. En fin setning er "Dette er det jeg tenker om ferien, hva tenker dere?".

Ikke bare bør man avklare ferieforventinger mellom de voksne. Barna bør og bli informert.

– Barn liker forutsigbarhet og de er ganske enkle. Her kan man for eksempel si på forhånd at på ferien blir det en is om dagen og vi skal spise på restaurant en gang i løpet av ferien. Da gjør man det klart hva barna kan forvente, sier hun.

Avslutningsvis har hun et råd til nordmenn når høsten kommer:

– Når den ferien her er over er det smarteste du kan gjøre å begynne sparingen til neste ferie.

Les også: Shoppet seg til økonomiske vansker: - Du kan jo starte klesbutikk