Israel var tidlig ute med å åpne samfunnet igjen. Allerede i februar startet landet med en gradvis gjenåpning. Dette var takket være Israels vaksineavtale med Pfizer.

Israel har fungert som et «testland» for vaksinen og i 2021 har verden sett spent mot landet for å se hvilken effekt vaksinen har hatt på smittetallet.

Det ble tidlig rapportert at vaksinen var veldig effektiv i å hindre smitte og alvorlig sykdom. Allerede i mars gikk sykdomstallene kraftig ned og 55,6 prosent var vaksinert med første stikk.

Les også: Solberg: – Vaksinering bør være prioritet nummer én

Mot slutten av juni var over halvparten av Israels befolkning fullvaksinert.

Men med Delta-varianten og et gjenåpnet samfunn rapporterer landet en kraftig nedgang i beskyttelsen til Pfizer-vaksinen mot koronavirusinfeksjon.

Dette viser en rapport fra israelske helsemyndigheter, ifølge Bloomberg, mandag formiddag. Også andre medier, som Financial Times, melder det samme.

Fra første mai til 5. juni hadde vaksinen en effektivitet på 94,3 prosent.

Fra 6. juni til starten av juli har dette stupt til 64 prosent.

En lignende nedgang er observert i beskyttelsen mot symptomer på koronaviruset.

Les også: Norges kontroversielle vaksine-valg kan redde oss fra England-fellen: - God grunn til å håpe på det

Samtidig er beskyttelsen mot alvorlig sykdom og innleggelse på sykehuset fortsatt sterk. Fra 2. mai til 5. juni er beskyttelsen mot sykehusinnleggelser på 98 prosent.

Fra 6. juni til starten av juli ligger beskyttelsen på 93 prosent.

Tall fra myndighetene i landet viser også at mange av de nye tilfellene er blant mennesker som allerede er vaksinert. Ifølge Bloomberg er 55 prosent av de nylig infiserte vaksinert.

Økningen i alvorlige tilfeller har vært mer gradvis. 21. juni var det 21 alvorlige tilfeller med koronavirus i Israel, 4. juli har dette økt til 35.

Nå vurderer landet å innføre nye restriksjoner og om man skal anbefale en tredje dose av vaksinen.

Nettavisen har ikke lykkes med å få en kommentar fra FHI om den ferske rapporten. På sine hjemmesider viser de imidlertid til at «foreløpige data indikerer at vaksinasjon med bare én dose mRNA-vaksine ser ut til å beskytte litt mindre mot mild sykdom forårsaket av Delta enn av Alfa(altså første versjon av Covid 19, red.amn)», men understreker at beskyttelsen er svært god etter to dose.

«Risikoen for videre smitte fra vaksinerte antas uansett å være redusert sammenliknet med uvaksinerte», heter det.

Les også: Regjeringen: Sannsynlig med nye innreisetiltak i høst som følge av mer smittsomme virusvarianter