Den årlige statistikken for sammenlikning av priser i Europa er nettopp publisert. Statistikken utarbeides av de de europeiske statistikkmyndighetene, eurostat og ser på det relative prisnivået mellom land ved bruk av såkalte kjøpekraftspariteter (PPP).

Og 2020-tallene viser blant annet at Norge er dyrest på mat og drikke og tobakk i Norden.

For alkohol og tobakk lå det norske prisnivået i 2020 hele 79 prosent over det våre danske naboer må ut med. Nesten like stor er forskjellen mot landet vi handler mest i: Sverige.

Les også: Grensehandelen er et stort problem

Rådyrt

De norske tobakk- og alkoholvarene kostet i fjor 62 prosent mer enn de gjorde i Sverige. Du må altså ut med 1600 kroner for alkohol og røyk her hjemme for tusenlappen du bruker på dette i Sverige.

Sammenliknet med de 27 EU-landene koster alkohol og tobakk 2,2 ganger mer i Norge. 1000 kroner i Europa blir til 2200 kroner her hjemme. Alkohol- og tobakkavgifter er et evig tema i Norge for å stoppe handelslekkasjen.

Like stor er ikke forskjellen for mat og drikke, men handlelystne nordmenn sparer i gjennomsnitt 25 prosent ved å handle disse varene i Sverige, litt mindre ved å gjøre det i Danmark. De norske matvareprisene ligger ca. 50 prosent høyere enn i Europa.

Les også: Jubelen i taket hos Olav Thon: – Det var på tide

Billig på klær og sko

I tabellen under har vi satt opp de relative prisforskjellene mot sentrale europeiske land og EU-gjennomsnittet for de mest relevante varegruppene.

Som vi ser av tabellen, er det spesielt alkohol og tobakk her hjemme som er dyrt mot de andre landene. Målt mot land som Tyskland, Italia og Spania er prisene over dobbelt så høye.

Klær og sko er den varegruppen som kommer best ut i Norge. Her er ikke prisene mer enn 16 prosent høyere enn det EU-innbyggerne må punge ut med. Det er ikke noe vits i å dra til Sverige og Danmark for å handle klær og sko, faktisk er prisene her 7-11 prosent dyrere.

Det er også små prisnivåforskjeller mellom Norge og Island og Danmark for konsumgruppene «kultur og fritid» og «hotell- og restauranttjenester» (ikke med i tabellen). Norges prisnivå for disse gruppene er eksempelvis 12 prosent høyere enn Sverige.

Les også: Listhaug: – Det er snakk om flere tusen arbeidsplasser

Sveits på topp

Sveits er for øvrig det desidert dyreste landet å dra til i Europa, med et gjennomsnittlig prisnivå som er hele 70 prosent over EU-gjennomsnittet (se illustrasjonen under).

Norge er på en tredjeplass med 40 prosent høyere priser enn i EU-landene, hårfint bak Danmark og rett foran land som Island og Luxembourg.

Generelt er de nordiske landene blant de dyreste og også landene med høyest forbruk. De norske husholdningene bruker 21 prosent mer per innbygger enn i de 27 EU-landene.

I den andre enden ligger land som Tyrkia, Nord-Makedonia og Bosnia-Hercegovina, der prisene bare er på 50-60 prosent av det du må ut med i EU-landene.

Men 2020 var et spesielt år. Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver at når vi sammenlikner forbruker, ser vi hvilke grupper som kan ha blitt påvirket av restriksjoner under koronapandemien.

I Norden hadde Norge og Island under koronaåret 2020 høyest forbruk av «klær og sko». Men, vi nordmenn bruke i fjor ekstremt mye penger på å pusse opp hjemmet vårt.

Les også: Slår full brus-alarm etter avgiftskutt

Enorme forskjeller

For varegruppen «møbler, husholdningsartikler og vedlikehold» lå det norske forbruket hele 30 prosent over det svenske. Det var 40 prosent høyere enn på Island og i Finland, og 70 prosent høyere enn det danske.

SSB konkluderer derfor med at under pandemien har nordmenn brukt mer på hjemmeinnredning sammenlignet med sine nordiske naboer.

Island hadde et lavere smittetrykk og var noe mindre nedstengt enn for eksempel Norge. Islendingenes forbruk av det som typisk kjøpes i butikker og vinmonopol, var nesten halvparten av konsumet i de andre nordiske landene.

Til gjengjeld brukte de langt mer penger på hotell- og restauranttjenester og andre fritidsaktiviteter.