Kan solenergi bli Norges grønne gren i årene som kommer? Det er i alle fall lite å si på interessen, ifølge to ferske rapporter fra Multiconsult og Asplan Viak.

– Rekordveksten i det norske solcellemarkedet understreker økende etterspørsel etter solcellesystemer fra både privat- og bedriftskunder, effekten av offentlige initiativer som plusskundeordningen og støtteordninger for husholdningsanlegg, sier Multiconsults Magnus Sletmoe Dale i en melding.

Samlet sett var det installert om lag 120 megawatt (MW) med solceller i Norge ved utgangen av 2019 – hvorav 100 MW er koblet til strømnettet.

– Veldig enkelt regnet betyr dette at midt på dagen, en klar sommerdag, kan solcellene i Norge dekke strømforbruket til 100.000 boliger, sier avdelingsingeniør Jarand Hole i NVE til NTB.

Les mer: Solcellegründeren avslører hvem kjøperne er: - Elbil-eiere og naboene til folk med solceller

Åttedobling på fire år - men 2020 blir svakere

Konsulentene i Multiconsult har sett nærmere på nøkkeltallene i Norge, og finner at solcellemarkedet er i sterk vekst:

  • 51 megawatt (MW) nye solcelleanlegg ble installert i 2019, noe som er dobbelt så mye som i 2018. Nærings- og industribygg utgjorde rundt 60 prosent av nye installasjoner.
  • 120 Megawatt peak (MWp) solceller var installert ved utgangen av 2019, noe som betyr at markedet har åttedoblet seg siden utgangen av 2015.
  • Prisene for solcellesystemer har blitt kraftig redusert de siste årene, og solceller på industrianlegg er 45 prosent billigere nå enn i 2013.

Les mer: Svenskene med revolusjonerende planer i Afrika og Asia: – Norge kan bli hengende etter

Til tross for økende etterspørsel både på privatmarkedet og blant bedrifter, ser Multiconsult noen mørke skyer både på kort og lengre sikt:

  • Byggherrer, prosjektører, arkitekter og leverandørkjeden mangler den nødvendige kompetansen for at Norge skal utnytte markedspotensialet fullt ut.
  • Covid-19 setter i spill logistikk, planlegging og ordrereservene i solcellemarkedet - og en svak krone gjør vondt verre.
Les mer: Tyske eiere tar utbytte på over 300 millioner fra vindpark i Vestland

Mener Norge kan bli frontfigur for solenergi

Konsulentene i Asplan Viak mener den teknologiske kompetansen her til lands bør gjøre at Norge kan bli en viktig aktør og frontfigur for solenergi frem mot 2050.

– Både for å skape flere ben å stå på og skape grønn vekst i Norge, men også for å bli en viktig aktør i den internasjonale dugnaden for et globalt og helt nødvendig energiskifte. Potensialet for et nytt norsk indusrieventyr bør absolutt være til stede, og erstatte en svart økonomi i solnedgang, som på sikt gir en ny norsk og global soloppgang for fremtidens energi, skriver Asplan Viak.

Flere norske bedrifter skaper arbeidsplasser innen solenergi i dag, og har potensiale til å utvikle seg ytterligere:

Konsulentselskapet peker blant annet på norske Elkem, REC Solar og Norsun som eksempler på bedrifter som i dag leverer norsk silisium til solenergi-markedet. Scatec Solar er det mest kjente av de norske selskapene som utvikler prosjekter og solenergianlegg i verden. Asplan Viak viser også til Otovo og flytende sol-selskapet Oceansun, som Nettavisen Økonomi omtalte i fjor høst.

Les mer: Flytende solceller tar av: Ekspertene tror det blir mer verdt enn oljefondet

Les også: Nå forsvinner denne brusflasken fra butikkhyllene