Onsdag er driften til Hydro fortsatt lammet etter dataangrepet som rammet industrikonsernet mandag kveld. Selskapet melder at de har funnet roten til angrepet og at mottiltak er satt inn. Nå åpner også Kripos etterforskning av dataangrepet.
I uken før angrepet mot Hydro gjorde meningsmålingsbyrået Infact en undersøkelse på oppdrag fra Mobit om voksne nordmenns forhold til cybersikkerhet.
Resultatene av undersøkelsen viser at mer enn åtte av ti nordmenn frykter at antallet cyberangrep vil øke mot norske bedrifter og offentlige virksomheter de kommende årene.
- Cyberangrep kan lamme både enkeltbedrifter og hele samfunnet. Som samfunn er vi helt avhengige av at IT innenfor viktig infrastruktur virker og er mest mulig motstandsdyktig mot angrep, sier administrerende direktør i mobil- og IT-kjeden Mobit, Trond Voll.
Les mer: Hydro har gjort fremskritt etter dataangrep
Merker stigende interesse
Til Nettavisen.Økonomi sier Voll at respondentenes frykt i aller høyeste grad er berettiget ettersom arbeidslivet stadig blir mer digitalisert.
- Bevissthet og beredskap er helt avgjørende, og basert på angrep som allerede har funnet sted, er det ingen grunn til å tro at det blir mindre av dette i tiden som kommer, sier Voll, og legger til at han er fornøyd med at regjeringen nå har fått en digitaliserings- og beredskapsminister.
Les mer: Den nye kvinnelige toppsjefen i Hydro er ikke noe å le av
Direktøren sier at for små- og mellomstore bedrifter er det ressurskrevende - men helt nødvendig - å ta imot løsninger for å sikre spesielt mobile enheter. Mens de største selskapene ofte har gode sikkerhetsløsninger på plass, er det mange av de mindre bedriftene som henger etter hva gjelder sikkerhetsnivå, ifølge Mobit-sjefen.
- Vi anbefaler først å heve bevisstheten blant de ansatte og å lage retningslinjer for mobilbruk i bedriften. Dernest bør bedriftene søke programvareløsninger som kan øke sikkerheten. Mange bruker mye penger på IT og brannmurer, men mange glemmer at mobilen også utgjør en stor sikkerhetsrisiko, sier Voll.
Dette mener nordmenn er mest risikofylt på nett
Rapporten Nordmenn og digital sikkerhetskultur 2018 ble publisert av Norsk senter for informasjonssikring sent i fjor, og er basert på en undersøkelse blant 1010 personer. Undersøkelsen viser at folk oppfatter det å dele passord som det mest risikofylte på nett. Deretter følger det å ikke ta sikkerhetskopi og å bruke samme passord på flere nettjenester.
Her er det Norsis fant at nordmenn mener er mest risikofylt på nett:
1. Dele passord med andre – 77 %
2. Ikke ta sikkerhetskopi – 56 %
3. Bruke samme passord på flere nettjenester – 55 %
5. Nettgambling – 49 %
6. Bruke sosiale medier – 40 %
7. Bruke bank- eller kredittkort på nett – 32 %
8. Bruke e-post – 21 %
9. Bruke offentlige tjenester på nett – 21 %
10. Bruke nettbank – 19 %
Les mer: Kripos åpner etterforskning av dataangrepet mot Hydro