*Nettavisen* Økonomi.

Ferske knalltall og børsrekord da Trump kommenterte Iran-angrepene

President Donald Trump kan glede seg over ferske jobbtall og ny toppnotering på Wall Street dagen etter rakettangrepene fra Iran.

08.01.20 22:04

NEW YORK (Nettavisen/NTB): Donald Trump kan onsdag glede seg over ferske jobbtall og at frykten i finansmarkedet mindre enn forventet, etter rakettangrepene i Irak natt til onsdag.

Sent onsdag ettermiddag kommenterte Donald Trump rakettangrepene fra Iran.

– Ingen amerikanere ble skadd eller såret i nattens angrep, og Iran ser ut til å trappe ned, sier USAs president Donald Trump i en tale onsdag. Trump sier også at han vil be Nato om å øke sin involvering i Midtøsten.

Les mer her: Donald Trump vil be Nato om hjelp

Les: - Norske soldater blir værende i Irak inntil videre, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Les: Søreide tror ikke Iran ønsker opptrapping

Klikk på bildet for å forstørre. De positive jobbtallene kommer samme dag som Donald Trump er forventet kommentere nattens rakettangrep i Irak.

President Donald Trump kan forsette å glede seg over gode jobbtall. De positive jobbtallene kommer samme dag som Donald Trump er forventet kommentere nattens rakettangrep i Irak. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Positive jobbtall

Tall offentliggjort onsdag viser at antall ansatte i det private økte med 202.000 i desember. Det er godt over det markedet forventet, som bare så for seg 150.000 nye arbeidsplasser.

Les også: Norske styrker kan bli kastet ut av Irak

Det er spesielt innenfor konstruksjon at antall private ansatte økte, men det økte også i lang rekke service-relaterte industrier, melder CNBC.

Les: Iran-USA-konflikten: - Ekspertene har tatt for mye tran

Det var spesielt i selskaper med mellom 50 og 499 arbeidere at økningen var størst, med 88.000 nye jobber. Innenfor mindre bedrifter økte antallansatte med 69.000, mens det i større selskaper økte med 45.000 nye lønningsposer.

Verdens viktigste nøkkeltall

De gode tallene lover også bra for den store arbeidmarkedsrapporten til det amerikanske arbeidsdepartementet, som kommer fredag.

Fredag offentliggjøres nemlig det som gjerne kalles verdens viktigste nøkkeltall. Da får vi vite hvor mange jobber som ble skapt utenom jordbrukssektoren i fjorårets siste måned. Eksperter venter i gjennomsnitt at jobbveksten i desember var på 164.000, mot 266.000 i november.

Et høyere tall enn dette kan sende verdens aksjemarkeder oppover.

I tillegg kommer arbeidsledighetstallene. Ledigheten i USA ligger nå godt under fire prosent, det laveste nivået siden slutten av 60-tallet.

Les også: Ny analyse: - Donald Trump vinner presidentvalget enkelt

Ny toppnotering for Nasdaq

Wall Street startet på stedet hvil onsdag morgen, men tok seg deretter opp til nye rekorder. Ifølge CNBC er frykten i finansmarkedet mindre enn forventet, etter rakettangrepene i Irak natt til onsdag.

Dow Jones endte opp 255 poeng, 0,9 prosent, mens Nasdaq Composite endte opp 1 prosent, til ny all time high. S&P 500 også var opp, 0,8 prosent, også det til ny rekord.

Les også: Sender nasjonalgarden til flyplassene i New York

Men på langt nær alt er positivt i USA-markedet. Onsdag melder Macy’s at de skal stenge 28 butikker i USA, og en Bloomingdale’s-butikk.

Boeing-aksjen falt også med rundt 1,5 prosent i minuttene etter at New York-børsen åpnet onsdag, melder NTB.

Skal kommentere rakettangrepene

De positive amerikanske jobbtallene kommer samme dag som Donald Trump er forventet kommentere nattens rakettangrep i Irak.

– Alt står bra til. Raketter ble avfyrt fra Iran mot to militærbaser i Irak. Kartlegging av omkomne og skade foregår nå. Så langt, så bra, skriver Trump på Twitter natt til onsdag.

Det hvite hus opplyser at Trump vil kommentere rakettangrepene klokken 11 lokal tid, det vil si klokken 17 norsk tid.

Måling: Verden stoler ikke på Trump

USAs president Donald Trump har ikke greid å overbevise verden om sin egen storhet, viser en meningsmåling gjort i 33 land.

Tre år etter at Trump flyttet inn i Det hvite hus, er omverdenen fortsatt skeptisk til den amerikanske presidenten.

Les også: Oljeprisen opp og aksjene ned etter Iran-angrep i Irak

64 prosent sier at de ikke har tillit til at Trump fatter riktige utenrikspolitiske beslutninger, viser en måling som er foretatt av Pew Research Center.

29 prosent av de 37.000 som er spurt, gir uttrykk for tillit til den amerikanske presidenten.

Les også: Ikke rart at grensehandelen øker og norske butikker går konkurs

Skal orienteres om bakgrunnen for likvideringen

Ifølge NTB skal kongressmedlemmer onsdag også orienteres om bakgrunnen for likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani, har president Donald Trump opplyst. Presidentens kritikere har trukket den offisielle begrunnelsen om at et angrep mot USA var nært forestående i tvil.

Orienteringen kommer etter at Iran natt til onsdag angrep flybasen Ain al-Assad i Irak, hvor blant annet amerikanske og norske styrker holder til. Iransk TV kaller det hevn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag