Ferske tall fra Rema 1000 basert på salg fra uke 1 til uke 10 i 2021, sammenlignet med tilsvarende perioden under 2020, viser helt klart at nordmenn har kost seg ekstra denne vinteren. Det interessante med denne perioden i år, sammenlignet med samme periode i fjor, er at livet vårt var «normalt» på den tiden i 2020 før koronapandemien endret totalt på hverdagen.

De første ti ukene i 2021 har vært kjipe for de aller fleste av oss, med nedstenginger og stengt grensehandel. Det reflekterer også handlemønsteret vårt. I tallene fra Rema 1000 for perioden uke 1 til uke 10 i 2021, ser man at kundene handler mer når de først er innom butikken og det er forskjeller mellom regionene, ifølge salgsstatistikk fra REMA 1000. Hele statistikken ser du lenger ned i artikkelen.

Les også: – Nedstengingen er en gavepakke til dagligvarebransjen

- De viktigste årsakene er nok at grensehandelen er borte, og færre spiser ute. Da må kosen tas med hjem. Vi vet ikke om folk faktisk spiser mer kosemat enn før, men jeg kan jo selv skrive under på at vi unner oss litt ekstra hjemme, mens vi venter på en mer normal hverdag og normale helger ute blant folk, skriver Line Aarnes, som er kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, i en e-post til Nettavisen.

- Hvorfor akkurat dypfryste kaker på topp? (80 prosent økning på landsbasis).

- Tilgang! I august 2020 lanserte vi nettsiden Kaker på nett, en tjeneste som leverer kaker til henting i nærmeste Rema-butikk dagen etterpå, som mange av kundene våre har satt pris på. I tillegg spiser færre dessert utenfor hjemmet, og svenskehandel har nok litt å si her og.

Les også: Rema 1000 gjør Æ-endringer i kassa: – Det er særdeles oppsiktsvekkende

- På toppen av det havnet både valentinsdagen og morsdagen på samme dag (som i tillegg var en søndag) som nok bidro til at salget av dypfryste kaker eksploderte. I uke 6 omsatte vi for dobbelt så mye som i uke 5 og uke 7. Jeg tror også dette har ført til at folk som ikke hadde vurdert å kjøpe frosne kaker før har oppdaget at det er superenkelt å servere, så det blir spennende å se om flere tyr til dem i de mange hektiske hverdagene som skal komme, forteller Aarnes.

Rema 1000 har også sett på tallene fra landsdel til landsdel. Hele statistikken ser du her - velg fylke og sammenlign - og la deg (muligens) overraske:

Blant annet ser man at Rema 1000-butikkene i Østfold har håvet inn store summer på typiske grensevarer som tobakk, kjøtt og alkohol. I tabellen overfor kan du se den enorme økningen i prosent de siste ti ukene.

- Nielsen (analyseselskap) skriver i Dagligvarerapporten 2021 at grensehandelen falt med cirka. 16 mrd. fra 2019 til 2020. Når REMA 1000 har cirka 25 prosent av markedet utgjør det en betraktelig økning i vår omsetning, forteller Aarnes.

Oslo-folk elsker blomster

I hovedstaden ser man derimot noe mer pussig enn resten av landet. Oslo har levd med svært strenge tiltak mye lenger enn resten av landet, og folk har prioritert at det ser fint ut hjemme. I tabellen overfor kan du se at blomster til å pynte opp hjemme er svært populært.

- Det er naturlig at nordmenn som vanligvis er glade i naturen ønsker å sette et grønt preg på hjemmene sine når de stort sett må holde seg hjemme. I tillegg har Oslo mange blomsterutsalg som nok dessverre har måttet holde stengt i perioden som følge av påbud fra myndighetene, sier Rema 1000-toppen.

Andre interessante funn er at nordmenn i flere landsdeler har virkelig kost seg med ostepop og godteri. Fox sitronkaramell og Bounty-sjokoladen har en økning på henholdsvis 515 og 477 prosent. Hvor i Norge dette gjelder, ser du i tabellen over her.

- En unntakstilstand

Annechen Bahr Bugge er sosiolog og forsker på OsloMet, og har i en årrekke forsket på det norske folks matvaner. Hun er ikke overrasket over at nordmenn har kost seg ekstra med usunne matvarer i løpet av vinteren.

- Det er utfordrende å spise sunt i koronatiden. Alt er usikkert og vi har veldig mye hjemmetid. Vi ser på denne tiden som en unntakstilstand. Vi tillater oss mer, siden det er traurige tider. Dagene flyter over i hverandre, og koronatiden har blitt som en lang lørdag, sier forskeren til Nettavisen.

Hun forteller videre at det har vært vanlig gjennom historien at kos, trøst og hygge har blitt brukt som belønning i vanskelige tider.

Vektøkning

I en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for forsikringsselskapet If, svarte 38 prosent at de har gått opp i vekt i løpet av hjemmekontoråret. 42 prosent svarte at det siste året har hatt en negativ påvirkning på helsen. Kosen som før var forbeholdt ferie og helg, har nå inntatt koronahverdagen. Det har heller ikke hjulpet på at treningssentrene har vært stengt i lange perioder i flere deler av landet i vinter.

Les mer: Undersøkelse: Hjemmekontor har gitt vektøkning og dårligere helse

- Helsetrenden blant nordmenn er veldig sterk, men nå er den virkelig satt på prøve. Mange forteller at de har gått opp i vekt etter flere måneder med en annerledes-tid i matveien, og flere undersøkelser har også vist at det har vært en klar økning i fysisk inaktivitet blant nordmenn, hevder Bugge.

Hun tror imidlertid at ting vil normalisere seg, når hverdagen kommer tilbake etter pandemien.

- Vi kommer til å se nedgang i salg av godteri, kjøtt og andre «kose-varer» i norske butikker, den dagen grensehandelen åpner igjen. Nordmenn har alltid spist søtsaker ukentlig, også før koronapandemien. Nå har vi økt tid hjemme og vi bruker mer tid på måltider og baking, men jeg er ikke redd for nordmenns helse, når hverdagen er tilbake. Det er fordi nordmenn er veldig bevisst på sin helse.