Gå til sidens hovedinnhold

Festet på seg gjeld: - Kunne fort bruke 7.000 kroner hver gang jeg var ute på byen

Julian Martin Stenbro sliter med forbrukslån og gammel gjeld han ikke kommer ut av. Særlig mye penger har gått til fest og moro.

- Det gikk mye penger på festing og moro. Det kunne gå 7.000 kroner hver gang jeg var ute, forteller denne ukens deltaker i «Luksusfellen», Stenbro i programmet som sendes onsdag kveld.

Her får Julian sjokkbeskjeden: - Den høyeste renten jeg har vært borti på Luksusfellen:

Problemet begynte for fem år siden med et SMS-lån på 5.000 kroner. SMS-lån er et hurtiglån som gjør at man får pengene raskt inn på konto.

- Jeg skulle ta en tur til Tromsø for en fest og manglet litt penger. Så da tenkte jeg at det var en rask måte å få det på, forteller Stenbro til programlederne Ahmed Osman og Magne Gundersen.

Les også: Regjeringen vil bruke 402,6 oljemilliarder i år

Ulempene med denne typen lån er at det medfølger høye gebyrer og renter. Da Stenbro tegnet avtalen hadde lånet en effektiv årlig rente på 716 prosent.

- Det er den høyeste renten jeg har vært borti, opplyser Osman i programmet som sendes onsdag kveld.

Heldigvis for Stenbro tok et inkassofirma over kravet. Det har gjort at renten bare ligger på 22 prosent.

- Jeg ble rystet og sjokkert. Jeg hadde ikke fått meg med at det var så høy rente som fulgte med. Så det var skremmende, sier han til Nettavisen.

Magne Gundersen har vært en av de faste programlederne i Luksusfellen i mange år. Gundersen forteller at Stenbro er et godt eksempel på hvordan mange unge tenker.

- Det er raske penger inn og kortsiktig tenking rett etter at de blir myndige. De tenker ikke konsekvenser, sier den erfarne økonomen til Nettavisen.

Les også: Gladmelding fra sjeføkonom: - Vi er enda mer optimistiske nå

Annen gjeld

Det er ikke bare fest som har gitt Julian stor gjeld. 26-åringen tror at gjelden er på rundt 150.000 kroner. Dermed blir han overrasket når programlederne opplyser om at han må legge på drøyt 50.000 til.

Det er en i en konvolutt han får fra kjæresten Tonje Øgrey, at den totale gjelden 203.686 kroner lyser mot ham. Bare i renter og omkostninger på gjelden har Stenbro fått en kostnad på 130.000 kroner.

- Selv om den totale gjelden i Julian sitt tilfelle ikke var så høy sammenlignet med andre vi har hjulpet i programmet, var det viktig at han tok kontakt med oss for å bli med - hvis ikke kunne det fort blitt veldig mye vanskeligere, forklarer Gundersen.

I den totale gjelden har han blant annet et lån på 30.000 i Eika Kredittbank, som har vokst til 65.000 kroner og ett kredittkort hos Bank Norwegian på 10.000 kroner, som har økt til 31.000.

Stort forbruk

I programmet, som ble spilt inn i august i fjor, kommer det frem at kjæresten Tonje Øgrey akkurat har flyttet inn i leiligheten i Stathelle i Bamble kommune i Telemark.

- Vi hadde vel vært sammen rundt et år da hun flyttet inn. Hun reagerte tidlig i forholdet på det store forbruket av penger jeg hadde, påpeker Stenbro.

Les også: Forskning viser: Dette betyr rentene for boligprisene

Dette kommer også tydelig frem i programmet. For kjæresten har gjentatte ganger minnet han på at det går mye penger ut.

- Jeg blir litt lei av å si «har du egentlig råd til dette?», uttaler hun i programmet.

På fest og moro har Stenbro brukt 32.994 kroner bare det siste året. Det vil si penger som har gått til restaurantbesøk, byturer og alkohol på polet eller i butikk. Men det er ikke bare der hvor bankkortet har gått varmt.

Selv om Stenbro som opprinnelig er fra Melbu i Nordland, hevder at det meste av forbruket er fra gammelt av, finner programlederne fort ut at dette ikke stemmer.

- Bare på ett år har han vært innom matbutikken nesten 500 ganger, opplyser Magne Gundersen i programmet.

Les også: Slakter «hårreisende» bondemarkering: – De går mot dugnaden

Programlederen forteller overfor Nettavisen at høyt matbudsjett er en gjenganger hos mange de har hjulpet i «Luksusfellen».

- Pengene renner ut uten at det har oversikt, forteller han.

Programlederne finner ut at Stenbro, som på den tiden jobbet i 80 prosentstilling som butikkmedarbeider på Coop Extra, har levd på følgende månedsbudsjett:

  • Bolig: 8.500 kroner.
  • Mat: 7.500 kroner.
  • Transport: 1.000 kroner.
  • Klær: 1.500 kroner.
  • Gaming, tipping og streaming: 6.500 kroner.
  • Gjeld: 3.000 kroner.


I tillegg har Stenbro lønnstrekk hos Statens innkrevingssentral. Altså et bestemt beløp som trekkes hver måned direkte fra arbeidsgiver fordi man skylder en kreditor penger.

- Jeg slutter aldri å bli overrasket over at de vi besøker har fått lønnstrekk. Det å vente så lenge med å betale til du får lønnstrekk er den dyreste måten å betale regninger på. Problemet er jo at det er en kreditor som vil ha sitt, men som ikke tenker over at andre også skal ha sine penger, dermed klarer man ikke å nedbetale det man skylder, forklarer Gundersen.

Les også: Norsk værsuksess selges for 3,6 milliarder kroner

Tipping og gaming

Programleder Ahmed Osman finner ut Stenbro har brukt 62.398 kroner på tipping det siste året. Med en premieutbetaling på 47.480, betyr det at han kastet bort 14.918 kroner de siste tolv månedene.

Dermed er det ingen bønn. Han får beskjed av programlederen om å slette brukeren hos tippeleverandøren umiddelbart.

- Den har vært borte siden. Det er full stopp der nå, informerer Stenbro til Nettavisen.

Men det er ikke bare der han spiller. Han bruker også mye tid med «PlayStation»-kontrollen i henda.

- Det går vel to til tre timer daglig på spilling, opplyser han i programmet.

Men spillingen gjør han ikke gratis. For han spiller det populære spillet «Fortnite», og der det en del penger til virtuelle klær.

På klær i virkeligheten og i den virtuelle verden har Stenbro brukt 16.625 kroner det siste året.

- Det gikk mye penger der, men det er det slutt på. Altså jeg spiller fortsatt, men helt gratis, informerer han.

Viktig støttespiller

I programmet onsdag kveld forteller Stenbro og kjæresten Tonje Øgrey at de har som mål å flytte til Kristiansand, hennes hjemby, innen et par år.

Øgrey forteller i programmet at dersom kjæresten skal være en del av fremtidsplanen må han skjerpe inn forbruket.

- Selv om det det har blitt bedre, så skaper det en usikkerhet, sier hun videre.

Programleder Gundersen forteller også at de møtte en kjæreste som brukte mye tid på å få Julian til å endre på pengebruken.

- Tonje har utvilsomt vært en viktig drivkraft for Julian, men hun skal få lov å være kjæreste, ikke mor. Derfor måtte Julian skifte kurs og ta egne tak, sier han.

Les også: Foreslår skattekutt for én bestemt gruppe: - Bør ikke skattes i hjelForeslår skattekutt for én bestemt gruppe: - Bør ikke skattes i hjel

Stenbro sier seg enig med programlederen i at kjæresten har hatt god innflytelse.

- Hun har vært viktig. Tonje begynte jo tidlig å påpeke pengebruken, men vi fikk en god dialog på det og ble enige om at dette skal vi løse, forteller han.

Hadde du meldt deg på «Luksusfellen» hvis Tonje ikke hadde vært der?

- Jeg hadde nok meldt meg på, men jeg tror nok mønsteret med tipping, gaming og lån av penger hadde vært det samme, svarer han.

Dagens situasjon

Programlederne Magne Gundersen og Ahmed Osman gjør flere grep for å få Julian til å skifte kurs.

De legger frem et nytt budsjett der det kuttes kraftig på unødvendige utgifter. Det skal blant annet kuttes fra 8.500 kroner til 3.500 kroner i måneden på mat- og dagligvarer.

Det budsjettet har det gått fint å følge.

- Det går kjempe bra å følge det. Vi har fått matkort, der både jeg og Tonje overfører 2.500 kroner i måneden hver. I tillegg så er det vesentlig mindre takeaway, opplyser Stenbro.

Også annet forbruk er kuttet helt ut.

- Det er fullt stopp på tipping. Jeg spiller Fortnite fortsatt, men det koster meg ikke en krone lengre.

Og hvordan er det med fest og moro?

- Det er jo lite av det med pandemien her, men det blir uansett ikke tilbake til den tendensen igjen. Det er lov å kose seg, men det skal ikke betales med lån eller kreditt, forklarer han.

Les også: Idrettsforbundet får milliongebyr av Datatilsynet

Under innspillingen av programmet, som fant sted i 2020, går han fra 80 prosent stilling hos Coop Extra til å få 100 prosent ut året. Stenbro forteller at det er noe endring der i dag.

- Jeg fortsatte med det, men så skulle de si opp folk i den butikken jeg jobbet i. Heldigvis fikk jeg til å bli flyttet over til en annen Extra-butikk med samme stillingsprosent, forklarer han.

I programmet får programlederne forhandlet med kreditorene slik at 26-åringen vil være gjeldfri i løpet av to og et halvt år. Ifølge nordlendingen går det etter planen.

- Jeg snart halvveis i nedbetalingen, så jeg er helt i rute der.

Stenbro forteller videre at deltakelsen i «Luksusfellen» har gitt han god lærdom han tar med seg videre.

- Jeg har fått et bedre liv. Jeg har blitt mer bevisst og sunnere, både på det ernæringsmessig og økonomisk.

Også forholdet til kjæresten er godt.

- Tonje ønsker å flytte tilbake til Kristiansand i sommer, så planen er at jeg kommer etter hvis jobbsituasjon ikke tilsier at det kan bli flytting på samme tid. Jobbsøking i Kristiansand er hovedfokuset mitt nå for tiden, avslutter han.

Les også: Finansministeren om boligprisene: - Jeg er bekymret