Gå til sidens hovedinnhold

Festhelg for 2,2 millioner nordmenn

Nøyaktig når er skattepengene på konto? Les videre.

Det ligger an til en hyggelig helg for hele 2,2 millioner nordmenn. Kontoen din fylles nemlig med penger torsdag eller fredag morgen.

Rundt om i landet er skatteinnkreverne klar til å gjøre det motsatte av innkreving – de deler ut 22 milliarder kroner til cirka 2,2 millioner nordmenn med skattepenger til gode.

Snittbeløpet er 9.900 kroner – en liten nedgang fra i fjor.

Men når kommer pengene inn på konto?

Skatteetaten: - Denne eller neste uke
Skatteetaten er naturlig nok forsiktig med å gå ut med nøyaktig tidspunkt av frykt for å skuffe folk. Husk også at ifølge skatteloven har etaten tre uker på seg fra fredag til å føre pengene inn på kontoen din (gjelder junioppgjøret).

- Det er skatteoppkrever (kemner/kommunekasserer) som betaler ut tilgodebeløp. De starter utbetaling fredag og forsetter utover i neste uke, er alt informasjonsdirektør Lise Halvorsen vil si til NA24.

Onsdag morgen melder imidlertid skattedirektør Svein Kristensen følgende på Skatteetatens nettsider:

- De som har penger til gode kan regne med å få det på konto eller på utbetalingsblankett i denne og neste uke.

Penger på konto allerede torsdag
NA24 vet imidlertid at tre fjerdeler av dem som venter på skattepenger vil ha pengene på konto tidlig fredag morgen. Noen får pengene på konto allerede torsdag ettermiddag eller kveld.

- Normalt vil 85 prosent, altså 1,87 millioner nordmenn, ha skattepengene som kommer i junioppgjøret på konto fredag morgen eller formiddag. Nøyaktig tidspunkt kan variere avhengig av mottakerbank. Vi forutsetter da at Nordea har fått det vi skal fra kommunene for å gjennomføre oppgjøret. Vi vil gjennomføre transaksjoner forløpende etter hvert som vi får dem inn fra kommunene, sier Nordeas informasjonssjef Thomas Sevang til NA24.

Nordea er hovedbankforbindelsen til alle landets kommuner.

Opplysningene bekreftes av kemnerkontoret i både Oslo og Bergen.

- Thomas Sevang har helt rett. Vi begynner allerede i dag å genere filene som vi sender til bank i natt for å så godkjenne i morgen. Noen vil derfor ha pengene på konto allerede fredag, mens andre ikke vil se det på konto før senere. Dette er avhengig av bank, sier økonomisjef ved Kemneren i Bergen Grethe S. Losnegaard til NA24.

Hun understreker at kemneren er avhengig av at skatteyterne har sjekket at kontoen skattepengene er foreslått utbetalt til, er en konto som fremdeles er i bruk.

- Vi får årlig mange returer fra bankene fordi kontoene er avsluttet. Disse returene tar vi fortløpende, men vi har ikke alltid andre kontonummer å sende dem til. Da vil de bli sendt ut på utbetalingskort, informerer Losnegaard.

Også Oslo kommune bekrefter at pengene er inne fredag.

- Vi går nødig ut med nøyaktig tidspunkt for når folk kan forvente å ha pengene på konto. Det blir for mye mas dersom tidspunktet glipper. Men her hos oss begynner utbetalingene allerede torsdag. De som ikke har gjort endringer på selvangivelsen går først og for disse vil pengene være på konto senest fredag denne uken, sier en ansatt som foretrekker å være anonym.

Han presiserer at ikke alle av de 2,2 millionene vil ha penger på konto torsdag eller fredag.

- Mange vil få penger neste uke, sier han.

Ikke festhelg for alle
Skatteetaten melder onsdag at hele 200.000 boligeiere ikke har gitt opplysninger om boligen sin i selvangivelsen. Disse mangler ligningsverdi på boligen sin og får ikke skatteoppgjør i juni.

For 440.000 nordmenn blir det ingen festhelg. De må nemlig betale restskatt.

Disse har fått restskatt på totalt fem milliarder kroner. I gjennomsnitt må de betale 11.400 kroner hver, også dette en liten nedgang fra i fjor.

Restskatt under 1.000 kroner skal betales innen 22. august, mens restskatt på 1.000 kroner eller mer skal betales i to terminer, 20. august og 24. september. Restskatt under 100 kroner blir ikke krevd inn. Blir ikke restskatten betalt ved forfall, påløper forsinkelsesrenter, og skatteoppkreverne vil kreve inn skatten.

Totalt er det utlignet skatt og avgift for over 228 milliarder kroner, vel 3 milliarder mer enn ved junioppgjøret i fjor.

Mer om skatteoppgjøret og utbetalinger av skattepenger finner du i denne meldingen fra Skatteetaten.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken