Gå til sidens hovedinnhold

Fet fallskjerm i Storebrand

Allan Åkerstedt slutter som sjef for Storebrand Kapitalforvaltning, og tar med seg en heidundrende fallskjerm. - En helt unik avtale, heter det fra Storebrand.

Svenske Allan Åkerstedt fratrer sin stilling som adm. direktør i Storebrand Kapitalforvaltning med virkning fra 31. januar. Åkerstedt vil stå til selskapets disposisjon frem til 28. februar, ifølge en melding fra Storebrand.

Ifølge meldingen er partene enige om at Åkerstedt fratrer. Det vises til dagens ordning med delt arbeidssted i Oslo og Stockholm, og behov for større nærhet til den daglige driften i Oslo i tiden fremover.

Med seg tar Åkerstedt en fet fallskjerm.

I tillegg til lønn i oppsigelsestiden på seks måneder, hvorav de fire siste ikke innebærer arbeid for Storebrand, får han med seg en fallskjerm på to årslønner, inkludert snittet av bonus de siste årene.

Det vil si to ganger 5,1 millioner kroner.

I tillegg får Åkerstedt (54) en pensjon på 2.512.222 kroner årlig fra fylte 60 år, og 1.280.422 kroner fra fylte 67 år.

- Helt unik
Storebrands konserndirektør for informasjon, Egil Thompson, legger ikke skjul på at Åkerstedts avtale er uvanlig gunstig. - Dette er en helt unik avtale. Ingen annen leder i Storebrand har noe lignende, sier han til TV 2 Nettavisen.

Øvrige topplederavtaler innebærer ifølge Thompson en etterlønn på halvannet år, men da avkortet mot andre inntekter, noe Åkersteds avtale ikke er.

I tillegg inngår ikke bonus i grunnlag for beregning av etterlønn for de andre sjefene. For Åkerstedt er 1,6 millioner av den totale lønnen på 5,1 millioner bonus.

Dessuten starter pensjonsavtalen for de andre sjefene fra 65, ikke 60 år.

Det var tidligere Storebrand-sjef Åge Korsvold som i 1997 hentet Åkerstedt fra Statoil.

Thompson vil ikke direkte kommentere om man har forsøkt å reforhandle avtalen, men sier: - Det er jo ikke enkelt å lage en dårligere avtale med enkeltpersoner enn de ble ansatt til.

Initiativ fra Storebrand
Åkerstedt får altså fallskjerm selv om det står i dagene melding at partene var enige om fratredelsen. - Initiativet kom fra Storebrand, og dermed er effekten av avtalen som den er, sier Thompson.

- Jeg vil takke Allan for innsatsen gjennom en viktig periode for Storebrand, sier konsernsjef Idar Kreutzer i meldingen.

- Kapitalforvaltningsvirksomheten har gjennomgått en betydelig utvikling under Allans ledelse, og han leverer videre en kompetent og profesjonell organisasjon.

Ny leder av Kapitalforvaltningsvirksomheten vil bli tilsatt i løpet av de nærmeste ukene, ifølge meldingen.

Kommentarer til denne saken