Saken er oppdatert med tall fra skattelistene 2019, som kom i desember.

Avdelingsdirektør Line Vold (53) i Folkehelseinstituttet er mest kjent for håndteringen av koronaviruset. Men noe hun ikke er fullt så glad i å prate om er formuen på 67 millioner kroner.

Gjennom aksjene i eiendomsselskapet Drammensveien 50 C AS, har hun en formue på 67 millioner kroner. Aksjene har hun fått av far Christian Vold (80) som sitter med A-aksjene og dermed styringsretten over selskapet.

Ved hjelp av utbytte og eierskapet i selskapet knuser Vold både sjefen Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog i både formue og inntekt.

Ifølge skattelistene for 2019 har hun en formue på 67 millioner kroner, og en inntekt på 2,57 mill., ned fra 71 millioner og en inntekt på 2,36 millioner kroner i 2018.

Les også: Line Vold: - Derfor bør ikke lærere bruke munnbind

Mer skatt enn sjefen har i inntekt

Ifølge regnskapene til selskapet blir det årlig tatt ut 1,3 mill i utbytte, fordelt 80 prosent på Line Vold og 20 prosent på faren Christian Vold. Det tilsvarer rett over én million kroner i året for helsetoppen.

– Det har ingenting med jobben min å gjøre. Men jeg har aksjer i en familiebedrift, sier Line Vold til Nettavisen.

– Så det er ikke 70 mill. i kontanter, akkurat?

– Nei. Det er nok for det meste b-aksjer i familiebedriften som driver med eiendom og utleie.

– Men formuen økte mye i perioden fra 2015, fra omtrent 50 mill. til 70 mill.?

– Ja. Det var vel mest på grunn av omleggingen i skattesystemet for å beregne verdien av eiendom, svarer Vold.

Til sammenligning har FHI-direktør Camilla Stoltenberg en formue på seks millioner kroner, og en inntekt på 1,26 mill. Helsedirektør Bjørn Guldvog har ingen formue, men en inntekt på 1,42 millioner kroner.

Med formuesskatt og inntektsskatt betaler Vold 1,45 millioner kroner i skatt, noe som tilsvarer mer enn Guldvog totalt har i inntekt.

Siden januar har det imidlertid ikke vært forvaltningen av familiebedriften som har stått mest sentralt. Alle krefter har gått med på å håndtere koronaviruset.

Line Vold er utdannet veterinær med doktorgrad og har en europeisk feltepidemiologiutdanning.

Les mer: R-tallet: Nye FHI-modeller nedjusterer spredningen betydelig

Veterinærutdannelsen var umiddelbart noe lekmannsjournalisten ikke forsto mye til.

– Kan man være veterinær og jobbe med epidemiologi for mennesker, altså?

– De biologiske mekanismene er mye det samme. Det handler om hvordan sykdom spres, og for smittevernarbeidet hvordan smitte håndteres og stoppes, sier Vold til Nettavisen.

Én ting utpekte seg

Som de fleste veterinærer startet det med en lidenskap og kjærlighet for dyr. Men Vold merket tidlig i utdanningen at hun synes det var ekstra spennende når det var undervisning i utbruddsforskning.

Men den siste tiden har vært litt i overkant spennende, etter koronaviruset slo inn for fullt har det vært usedvanlig lange dager hos FHI. Når Vold endelig får tid til å snakke med Nettavisen er det først sent på kvelden.

– Det har vært travelt. Det har det vært siden midten av januar. Men det er meningsfylt, fordi vi gjør en jobb som er viktig for mange, sier hun.

Les også: Kommuneoverlege: Urovekkende utvikling

Mens mange land har opplevd mye konflikt rundt koronatiltakene, har Norge vært forholdsvis skånet. Vold opplevde spesielt én ting som utpekte seg.

– Instituttet får mye tilbakemeldinger. Vi fikk til og med heiarop skrevet i kritt på fortauet foran kontoret, sier hun.

Selv om det har vært en avkortet ferie for de fleste som jobber for helsemyndighetene, ble de ansatte til en viss grad ivaretatt. Alle skal ta ut tre uker ferie, på tross av pandemien. Heldigvis har det i sommer vært lave og stabile smittetall.

– Vi har vært opptatt av at alle skulle få et lite avbrekk i sommer. Det var viktig etter folk har jobbet så mye, så lenge.

– Men du dro vel ikke utenlands?

– Nei, jeg var på familiehytta i Sandefjord og en liten hyttetur på fjellet. Der hadde jeg ikke dekning, så det var ekstra godt, sier hun og ler.

Les mer: Selmas (25) danskebåt-ferie: Et sjokkmøte med flekker, skitt, smuler og avvisende ansatte

Dette overrasket henne mest

Nå jobber de spesielt mye med å kontrollere utbruddene kontinuerlig, og forsøke å holde dem lokale. Hvis smitten slås ned lokalt, vil man forhåpentligvis slippe generelle tiltak som rammer hele landet.

– Jeg er positivt overrasket over hvor stor vilje det er til å bidra til å stoppe smitten. Spesielt i starten og utover våren. Det var en kjempeinnsats av alle, sier hun.

– Hva tenker du er grunnen til at vi har så høy tillit til myndighetene i Norge, er det fordi dere i FHI er ekstra flinke?

– Det er mye flinke folk her. Jeg tror det er mye tillit til myndighetene på alle områder i Norge. Det er vel fordi vi lever i et velfungerende byråkrati, med lite korrupsjon og folk skjønner at myndighetene er til for befolkningen. Det tenker jeg iallfall.

– Hva gleder du deg mest til etter pandemien roer seg?

– Det å ha mer tid til familie og venner. Til å være mer ute med både folk og dyr. Jeg har familie, to hunder og to hester som jeg gjerne skulle hatt mer tid til, sier hun.

Men uavhengig av om pandemien herjer, forsikrer Vold at hun sover godt om natten, selv om nettene ikke alltid blir like lange som før.

– Det som bekymrer meg mest er selvsagt om noe skulle skje med barna mine. Men når det gjelder situasjonen vi står i, er det jeg uroer meg mest for økende smittetall og at vi mister kontrollen igjen.

Les også: Slakter Oslos koronastrategi: - Svært naivt av byrådet og Raymond Johansen

Selv om det daglig publiseres forskningsartikler om koronaviruset, understreker Vold at vi ikke har fullstendig kunnskap om viruset.

– Vi har ikke god oversikt over langtidsvirkningen over sykdommen. Om det kan komme mer, og alvorligere sykdom. Nå virker det som viruset er relativt stabilt. Men det er fortsatt mye vi ikke vet om sykdommen.